Pénztárca

Nem érkeznek időben az állami támogatások a napelem pályázatra

A napelemes pályázat igénylői féléves csúszás után sem jutottak hozzá a támogatási összegekhez.
2022. Szeptember 14.
napelem egy tetőn és naplemente
Félévnyi csúszás után sem jutottak hozzá a támogatási összegekhez a lakossági napelemes pályázat igénylői.

Félévnyi csúszás után sem jutottak hozzá a támogatási összegekhez az uniós forrásból finanszírozandó lakossági napelemes pályázat igénylői, de máris elindítaná a második ütemet a kormány, számolt be róla a 24.hu.

A portál cikke alapján a beszámolók szerint sok kivitelező kihátrál a projektek mögül, miközben a költségek hónapról hónapra nőnek. A többletre azonban nem nyújt fedezetet a támogatás, azt a pályázóknak kell állniuk.

A Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva nevű pályázat 2021. december 6-án indult, és az átlagjövedelem alatt kereső háztartások számára kínál 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást. A pályázat keretösszege összesen 201 milliárd forint. Napelemrendszerek esetén bruttó 2,9 millió a hozzájárulás maximális mértéke, míg komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél 11,3 millió forint.

A pályázatok összegét az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból fizetnék ki, de ebből Magyarország még egyetlen eurócentet sem kapott. Az alap pénzeiről már legalább egy éve alkudozik a kormány az Európai Bizottsággal.

A pályázatot indulása után egy hónappal meghosszabbították a nagy sikerre való tekintettel. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerint az első ütemben összesen több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett.

Idén február 6-a volt a beadási határidő, és márciusban meg kellett volna születnie a támogatói okiratoknak – ténylegesen csak akkor jár a támogatás, ha ezeket az okiratokat a kiíró kiállította – az akkor ismert feltételek alapján. A pályázók többségét ugyan értesítették március végéig arról, hogy jogosultak a támogatásra, azonban csak augusztusban kezdte megküldeni a lebonyolító szerv, az ÉMI Nonprofit Kft. a támogatói okiratokat.

A Minisztériumi adatok szerint a 43 ezer kérelmező közül 21 800 pályázó rendelkezett támogatói okirattal szeptember 7-éig. Az ÉMI ügyfélszolgálatán korábban azt ígérték, hogy augusztus 31-éig mindenkinek elbírálják a pályázatát, valamint kiküldik az okiratokat egy ”kisokosnak” nevezett útmutatóval együtt, mely nélkülözhetetlen lehet a kivitelezéshez. Ez azonban nem teljesült, és kitolták a határidőt október 31-ig.

A portál szerint az sem jut automatikusan a támogatáshoz, aki megkapta a papírokat. A pályázatokat szállítói előfinanszírozással bonyolítják le – a kivitelezők fizetik előre a költségeket amellett, hogy projektenként 40 százalék előleg lehívására jogosultak. A teljes támogatási összeget pedig csak a munka elkészülte után kaphatják meg. A szállítói előleget – elvileg – az okiratok beérkezése után kell igényelni, és ekkor kell megindítani az engedélyeztetéseket és a dokumentációs előkészítést.

Kujáni Péter, a napelemes rendszerekkel foglalkozó Energiatakarék SLR Kft. értékesítési igazgatója elmondta a portálnak, hogy tapasztalatai szerint mindez nagyjából 2–3 hónapot vesz igénybe, a napelemek telepítése pedig csak ezt követően indulhat meg.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: 24.hu