Pénztárca

Tippek a kenyérpazarlás csökkentéséhez

Csak Európában minden másodpercben közel 300 szelet kenyér megy pocsékba.
2023. Augusztus 21.
Kenyér
Kép: Getty Images

A pékáruk bőséges kínálata áll rendelkezésünkre, miközben jelentős mennyiség megy veszendőbe, csak Európában minden másodpercben közel 300 szelet kenyér vész kárba – írja a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszer-pazarlás csökkentésével foglalkozó oldala. Tippeket is adnak, hogyan kerüljön kevesebb kenyér a szemétbe.

Tervezz előre

Mivel a kenyér romlandó, ezért inkább gyakrabban, kisebb mennyiséget vásárolj. Amíg az otthoni kenyér el nem fogy, ne vásárolj frisset.

Fagyaszd le

Az egyik legegyszerűbb tartósítási módszer a fagyasztás. Ha tudjuk, hogy a kenyeret nem fogjuk elfogyasztani teljes egészében, fagyasszuk le. Ezzel megőrizhetjük a frissességét is, akár 6 hónapon keresztül. A kenyeret fagyasztás előtt fel is szeletelhetjük, így mindig csak annyit tudunk felhasználni, amennyire éppen szükségünk van.

Tárold megfelelően

Ha ügyesen tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a kenyér idő előtt kiszáradjon vagy megpenészedjen. Fontos, hogy ne tegyük a kenyeret a hűtőbe, mert ott gyorsabban kiszáradhat. Ne műanyag zacskóban tároljuk, mert abban megrekedhet a nedvesség, így a kenyér megpenészedhet. A legjobb tárolás, ha pamutkendőbe csomagoljuk, és kenyértartóba tesszük. A kendő segít felszívni a nedvességet és megakadályozza, hogy a kenyér túl gyorsan kiszáradjon. Egy másik lehetőség, hogy a kenyeret méhviaszba csomagolva tároljuk, amely hosszabb ideig puhán tartja.

Készíts zsemlemorzsát

Vágjuk a száraz kenyeret kisebb darabokra, majd tegyük egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe és turmixoljuk addig, amíg el nem érjük a kívánt állagot. Az elkészült morzsát légmentesen záródó edényben, száraz, hűvös helyen tároljuk. Így akár egy hónapig is eltartható. A zsemlemorzsát nemcsak panírozáshoz használhatjuk, hanem például rakott ételekben, tésztaételek feltétjeként, húsgombócok vagy fasírtok kötőanyagaként is.

A Maradék nélkül további tippeket is mutat, amelyekkel nem megy pocsékba a kenyér. A teljes cikk érhető el.