Teherbeesés

A magánpraxisában kezelt betegeit rendszeresen fogadta a kórházban egy zalai szülész-nőgyógyász

Az orvos az egyébként ingyenes ellátásért alkalmanként 15 ezer forintot kért.
2024. Március 25.
utrahangoz orvos
Kép: Getty Images

A zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos összemosta a magánrendelését a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatással, ugyanis rendszeresen végzett járóbeteg-ellátás keretében ultrahangos vizsgálatokat a magánpraxisában is kezelt betegeken – írja a Telex a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleménye alapján.

Az orvos az ingyenes ellátásért alkalmanként 15.000 forintot kért és fogadott el. Az ügyletek lebonyolításában és a pénzek átvételében asszisztense nyújtott segítséget.

A Zala Vármegyei Főügyészség a főorvost és társát az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádolta meg és első fokon a Zalaegerszegi Törvényszék az orvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre, 10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. Az asszisztenst a törvényszék bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért halmazati büntetésül 1 év szabadságvesztés büntetésre ítélte, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére fellebbezett eltérő minősítésért, a főorvos esetében súlyosításért. A Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta azzal, hogy mindkét vádlott cselekményét bűnszövetségben elkövetettként is minősítsék.

A vádlott és védője enyhítésért, a pénzbüntetés mérsékléséért és a foglalkozás-eltiltás esetében annak a szülész- nőgyógyász szakorvoslástól meghatározása céljából fellebbeztek.