Baba

„Extrém ritka” – szülész-nőgyógyász a két szülészeti halálesetről

Vérzés vagy trombózis: ez a két leggyakoribb ok, amiért egy kismama elhunyhat szülés után.
2024. Január 14.
gyász
Fotó: Getty

Mint hírt adtunk róla, szörnyű tragédia történt még novemberben Nyíregyházán, ráadásul egymás után kétszer: szülés után életüket vesztették az édesanyák.
Sajnos hiába írunk 2023-at a szülés olykor még mindig „veszélyes üzemmé” válik, szerencsére ez nagyon-nagyon ritka, úgyhogy senkinek nem szabad emiatt aggódnia, aki most gyermeket vár. Ezt erősíti meg az RTL Híradójának nyilatkozó szülész-nőgyógyász szakorvos, Lakatos Kornél is: – Nagyon furcsa, hogy egymás után két kismama is meghalt – nyilatkozta hozzátéve, extrém ritkán fordulnak elő hasonló esetek. Ilyenkor a leggyakoribb ok a vérzés vagy a trombózis.
Persze tudjuk, hogy ez nem számszerűsíthető kérdés, hiszen egy eset is sok. Egy jól működő egészségügyben, gondos szakmaiság mellett nyilván mindenki mindent meg is tesz azért, hogy a kivédhető esetek kivédhetők legyenek.
Hogy a két esetben pontosan mi történt, még nem tudni. Annyi bizonyos, hogy az egyik édesanya, Renáta huszonnyolc éves volt, és császármetszéssel hozta világra ikerlányait. A szülés után rosszul lett, intenzív osztályra került, de már nem tudták megmenti az életét. 
Az újfehértói Nikoletta harminchárom éves volt, és neki már a harmadik babája született. Véralvadási problémája volt, ami a kilencedik hónapban derült ki. Kapott gyógyszereket, de így is a tervezettnél korábban, császármetszéssel született meg a kisfia.
A nyíregyházi kórház szerint nincs összefüggés a két eset között. Azt állítják, mindkét kismamánál előre nem látható események történtek, amit a szakszerű ellátás ellenére sem tudtak visszafordítani.
Részvétünk mindkét családnak.