Teherbeesés

Állami támogatás jöhet meddő pároknak

Kibővülhet a lombikprogram finanszírozási rendszere, azok kaphatják majd, akik részt vesznek az államilag támogatott lombikprogramban.
2017. Május 29.

Kibővül a lombikprogram finanszírozási rendszere, segítséget kapnak azok a párok, akik valamilyen meddőségi problémával küzdenek – értesült a Magyar Idők. Információik szerint a kormány a közeljövőben dönthet a támogatási rendszer felülvizsgálatáról, valamint a társadalombiztosítás általi finanszírozás emeléséről. Utóbbit azok vehetik majd igénybe, akik részt vesznek az államilag támogatott lombikprogramban.

A lap úgy tudja, hogy ez a lépés része a családpolitikai intézkedéseknek, költségvetési vonzata szerepel a jövő évre tervezett büdzsében.

Az állam jelenleg maximum öt beültetést finanszíroz. A beültetést számos olyan orvosi vizsgálat előzi meg, amelyek komoly összegeket emésztenek fel: különböző vérvizsgálatokat a pár mindkét tagjának. Ezek jobbára hepatitis- és AIDS-szűrések, illetve női és férfi hormonvizsgálatok, amelyek fejenként mintegy 25-30 ezer forintba kerülnek. A lombikeljárás előtti ultrahangvizsgálat 15 ezer forint, a méhtükrözés elérheti a 70 ezer forintot, míg a petevezeték-átjárhatósági vizsgálat 30-40 ezer forintba kerül. Maga a mesterséges megtermékenyítés költsége pedig – noha egy részét a tb támogatja – elérheti a 250 ezer forintot is.

Kapcsolódó cikkeink:

Meddőség számokban

Ha meddő vagyok, nem lehet gyerekem?

Forrás: Magyar Idők