Teherbeesés

Az idősebb férfiaknak okosabb fiai lesznek?

Az idősebb férfiak gyermekei az intelligenciateszteken általában jobban teljesítenek.
2017. Június 29.

Míg a korábbi kutatások elsősorban arra hívták fel a figyelmet, hogy az idős apák gyerekei körében gyakoribb az autizmus és a skizofrénia, úgy tűnik, előnyei is vannak ennek az állapotnak: történetesen az, hogy ezeknek a gyerekeknek általában magasabb az intelligenciahányadosuk.

„Az idős apaság veszélyeit korábban is ismertük, azonban csak most derült ki, hogy ezeknek a gyerekeknek az oktatási- és karrierlehetőségeik is jobbak” – fogalmaz a kutatást vezető Magdalena Janecka, az Icahn School of Medicine at Mount Sinai autizmusközpontjának PhD hallgatója.

A felmérés során 15 ezer ikerpárt vizsgáltak, akik 12 éves korukban online tesztet töltöttek ki, hogy „geek-szerű képességeikre” fény derüljön: ebbe a kategóriába tartozik a nemverbális IQ, a fókusz és a társasági kapcsolatépítés nehézsége. Ez alapján került kiszámolásra minden gyerek geek-indexe. Mint kiderült, az idős apák gyerekei ezen a teszten magasabb eredmény értek el.

A Translational Psychiatry című szaklapban publikált anyag szerint ennek oka főként az, hogy az idősebb apák rendszerint gazdagabbak fiatal társaiknál, ezért a gyerek egy ingergazdagabb, több lehetőséggel övezett közegben nő fel.

Kapcsolódó cikkeink:

Apa babát vár

10 dolog, amit minden újdonsült apának tudnia kell

Forrás: Medipress