Teherbeesés

Babát szeretnétek? Így készítheted fel a tested az anyaságra

Babánknak mindannyian tökéletes körülményeket szeretnénk. A tudomány is segít abban, hogy a tudatos felkészülést akár már hónapokkal előtte elkezdjük.
2024. Április 12.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Talán meglepő lehet, de a gyerekek harmada nem tervezetten születik. Ami szerencsére természetesen nem jelenti azt, hogy a szülők ne örülnének az érkezésüknek, de mindenképpen más helyzet ez, mint azoké, akik tudatosan készülnek az anyaságra. Ha te közéjük tartozol, akkor tudd, hogy nagyon jó helyzetben vagy, hiszen lehetőséged van rá, hogy testi és lelki értelemben is a lehető legjobb állapotodban fogadd majd a babádat, és a legjobb körülményeket teremtsd meg számára a fejlődéséhez. A felkészülés ugyanis nem azzal kezdődik, hogy kifestjük szépre a gyerekszobát, hanem hogy ideálissá tesszük a kicsi „első gyerekszobáját”, vagyis a testünket.

De milyen is az ideális állapot?

A legfontosabb a nyugalom, az alacsony stressz-szint, az edzett fizikum, és persze a vitamin- nyomelem- és ásványianyag-ellátottság. Hogy mindez pontosan mit jelent a heti mozgásban és étrendben, az nagyban függ attól, hogy most hol tartasz, vagyis milyen a kiinduló állapotod. Jelen cikkünkben a tápanyagellátásra koncentrálunk. Bár a teljes felkészülési stratégia a mostani életmódodtól és tápláltsági helyzetedtől függ, vannak olyan mikroanyagok, amik egészen biztosan nélkülözhetetlenek, bárhol tartasz is az úton.
A tudomány azt már bizonyította, hogy vannak olyan anyagok, amelyek hiánya növeli az egyes fejlődési rendellenességek kockázatát. Csak elsőre hangzik ijesztően, hiszen amióta tisztában vagyunk ezekkel az összefüggésekkel, egész pontos „térképünk” van arra, hogy mely vitaminok és ásványi anyagok szedésével előzhetők meg ezek a gondok.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a folsav, a vas és a cink fontosak az egészséges terhességhez, ám sokan még mindig úgy gondolják, hogy ezek pótlását akkor kell elkezdeni, amikor az ember „dupla csíkosat tesztelt”, vagyis már biztos, hogy érkezik a kicsi. Arra nem gondolnak, hogy ilyenkor az embrió már egy ideje fejlődik a méhben.
A legnagyobb előnyt azonban azzal szerezhetjük meg, ha már tervezéskor feltöltjük a vitamin- és ásványianyag raktárainkat, hiszen amint elkezd fejlődni a magzatunk, jelentősen megnő a testünk szükséglete ezekből, és jó, ha bőven van miből fedezni. De van még egy nagy hozadéka a tudatos felkészülésnek: a megfelelő tápanyag-ellátottság magát a teherbe esést is segíti. De nézzük részletesen, mi minden jót hoznak ezek az összetevők nekünk, és a vágyott kisbabánknak!

Folsav az idegrendszer zavartalan fejlődéséért

Nyitott gerinc: tudjuk, nagyon ijesztően hangzik, gondolni sem szeretnénk arra, hogy a magzatunkat ilyesmi sújtsa. Ami viszont megnyugtató: klinikai vizsgálatokkal bizonyították, hogy az ideális folsav-bevitel csökkenti ezen probléma, vagyis más néven a velőcsőzáródási rendellenesség kialakulásának kockázatát. Itt tulajdonképpen az idegrendszer fejlődéséről van szó, amely már a negyedik terhességi héten befejeződik, ezért az orvosok azt javasolják, hogy a tervezett várandósság előtt legalább egy hónappal kezdjük el a folsavpótlást (a folsav tulajdonképpen a B-vitamin egyik típusa, ami nagyon fontos a sejtosztódás szempontjából). És hogy mi a szükséges mennyiség? Kutatások szerint a fogamzóképes korú nőknél a jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el1. A pótlást természetesen fontos folytatni végig a várandósság folyamán is, mivel a terhesség alatt a folsav részt vesz az anyai szövetek növekedésében, hozzájárul a normál vérképződéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez2.

Vas a várandósság alatti vérszegénység megelőzésére

A terhesség időszakában a szervezetünk elképesztő teljesítményre képes, hiszen ugyanaz a rendszer, amelyik addig egy személyt „épített”, most kettőt lát el, ami akkor is nagy dolog, ha az egyik még igen apró. Nem csoda, hogy mintegy ötven százalékkel több vér kering ilyenkor a szervezetünkben, ami alapvető a méhlepény és a magzat megfelelő fejlődéséhez. Óriási változás ez, amihez a női testnek elsősorban vasra (és még több vasra) van szüksége – akár kétszeres mennyiségre a szokásosnál. Ezt bizony étkezéssel már nemigen lehet pótolni; az úgynevezett terhesvitaminok vannak ilyenkor a segítségünkre, amelyek vasat is tartalmaznak. A vasnál ugyanaz érvényes, mint a folsav esetében: már a felkészülés idején érdemes betárazni belőle, mivel a termékeny korú nők mintegy harmada eleve vérszegény, bár sokan nem is tudnak erről. A vasat feltétlen pótolni kell, mert mind az anyára, mind a magzatra nézve negatív hatásai vannak, ha kevés van belőle. Már csak az is elég, ha fáradékonyabban, idegesebben csináljuk végig a terhességet, esetleg vérszegénységgel, hajhullással küzdünk: bizony, ezek is lehetnek a vashiány következményei.

De nézzük is, hogy mennyi belőle az ideális: egy felnőtt nő napi vasszükséglete 12-15 mg, azonban terhesség alatt ez megnő 30 mg-ra – ez utóbbi legyen tehát a célszámunk3. A csökkent vasraktárak feltöltésére időtávot is becsültek, ez pedig három-hat hónap, vagyis tovább tart, mint az ideális folátszint beállítása. Attól azonban ne ijedj meg, ha későn kezdted el, mert attól kezdve már minden nap nyereség, minden nappal többet teszel a babád fejlődéséért.

Cink: már magát a teherbeesést is hatékonyan támogatja

Felsorolni is nehéz, mi mindent köszönhetünk ennek az ásványi anyagnak. Kezdjük ott, hogy már maga az élet létrejötte is múlhat rajta, hiszen bizonyítottan szerepet játszik a normál termékenység, és – ahogy az élettankönyvek fogalmaznak – szaporodás fenntartásában2, mivel hatással van a peteérésre, de még a spermiumok egészségére és mozgékonyságára is4. Vagyis könnyebben teherbe esünk, ha a cink szintje rendben van a szervezetünkben (és fentiek fényében a párunknak is hasznos a cinkpótlás). Ez a bizonyos rend azt jelenti, hogy körülbelül 2-4 mg folyamatosan rendelkezésre áll belőle – a vázizomzatban, a csontozatunkban, a májban, és a bőrünkben.

Bámulatosan szerteágazó a cink szerepe, mivel több, mint háromszáz enzim alkotórésze. Így például hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, szerepet játszik a sejtosztódásban, a normál fehérjeszintézisben, a normál szénhidrát- és a zsírsavak-anyagcseréjében, a normál szellemi működés fenntartásában2, és még sorolhatnánk.
Ha ennyi mindennel „van dolga”, akkor nyilván nem sok jóra vezet, ha hiányt szenvedünk benne. És valóban: azoknál a nőknél, akik kevés cinket fogyasztanak, nagyobb a valószínűsége a koraszülésnek vagy a magzat rendellenes méhen belüli fejlődésének5.
Sajnos azonban raktározásában nem vagyunk valami jók -a magas cink tartalmú tápanyagokból keveset fogyasztunk és a táplálékkal bevitt cink csupán 33%-a szívódik fel5-, emiatt állandó pótlására van szükség. Konkrétan: a férfiak napi cinkszükséglete 11 mg, a nőké 8 mg a jelenlegi szakmai álláspont szerint5 (negatív tény, hogy a nők 35%-ánál nincs meg ez a mennyiség6). Ami nekünk még lényeges információ: várandósság alatt a cinkszükséglet megnő 12-14 mg-ra5 – úgyhogy itt ismét a cinket is tartalmazó várandósvitaminban gondolkodhatunk – amellett persze, hogy a tudatos felkészülésnek ettől még a teljes értékű táplálkozás is része marad.

A Gravida Optima olyan komplex várandósvitamin, amely nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat és omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az étrend-kiegészítőt már a babatervezés időszakában érdemes elkezdeni, folyamatos szedése ajánlott a várandósság alatt, egészen a szoptatás végéig, a megnövekedett tápanyagigény kiegészítésére. A várandósvitamin többek között folsavat és metilfolátot, D-vitamint, vasat és cinket is tartalmaz. Laktóz- és gluténmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják. (X)

Forrás: 1. 1924/2006/EK rendelete, 2. 432/2012/EU rendelete, 3. egeszsegvonal.gov.hu, 4. Vickram, S et al. Role of Zinc (Zn) in Human Reproduction. A Journey from Initial Spermatogenesis to Childbirth. Int. J. Mol. Sci. 2021, 22, 2188, 5. Konrad Grzeszczak, Sebastian Kwiatkowski, Danuta Kosik-Bogacka: The Role of Fe, Zn, and Cu in Pregnancy. Biomolecules 2020, 10(8), 1176, 6. OTÁP2014. IV. A magyar lakosság mikroelem-bevitele.

Document ID: KEDP/DAFERC, Lezárás dátuma: 2024.04.10.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!

Forgalmazó: Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., www.gedeonrichter.com

Gravida Optima étrend-kiegészítő. Mellékhatás / Nemkívánatos esemény bejelentése es a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; [email protected].