Teherbeesés

Ezen is múlik a petesejt minősége

Az idő előrehaladtával csökken a termékenység és ezzel párhuzamosan nő a vetélés kockázata. Ebben nagy szerepet játszik a petesejt minősége.
2022. Október 22.
Nő terhességi tesztet tart a kezében a fürdőszobában

A termékenység 35 éves kor körül jelentősen csökken, majd 45 éves kor körül újabb mérhető és jelentős csökkenés következik be. A termékenység csökkenésével párhuzamosan nő a vetélés kockázata, mindezekben pedig nagy szerepe van a petesejt minőségének. Minél inkább romlik a petesejt minősége, annál nagyobb a vetélés kockázata és a meddőség aránya. A petesejt minőségét több minden is befolyásolja: az életkor mellett genetikai és környezeti tényezők is.

Fontos tudni, hogy bár vannak dolgok, amelyeket megtehetsz a petesejtek egészségének támogatása érdekében, nincs varázslatos recept arra, hogy megváltoztasd a petesejtjeid minőségét vagy összetételét. “Nem tisztességes félrevezetni a nőket azzal, hogy a petesejt minősége kizárólag az ő kezükben van” – jegyzi meg Dr. Aimee Eyvazzadeh a verywellfamily.com-nak. “Befolyásolhatjuk azzal, hogy mit eszünk, és hogyan élünk, de ez nem biztos, hogy ez azt jelenti, hogy a petesejt minősége javulni fog.”

A petesejtjeinek minősége határozza meg, hogy lesz-e életképes terhességünk. Lényegében az embrió életképességét befolyásolja a petesejt minősége. Befolyásolja a magzat növekedését, érési képességét. A vetélések körülbelül fele annak köszönhető, hogy az embriónak, vagyis a megtermékenyített petesejtnek nem megfelelő számú kromoszómája van.

Életkor és petesejtminőség

Számos tényező befolyásolhatja a petesejtek egészségét. A domináns tényező azonban, amelyet senki sem tud befolyásolni: az életkor. A petesejtjeinek minősége az idő múlásával csökken, a petesejtek mennyiségével együtt, mivel ez a szám a születés óta minden nappal csökken.

A 40 év feletti nőknél az embriók kevesebb mint 30%-a lesz életképes. Ez rávilágít a petesejtek minőségének változására az életkor előrehaladtával- mondta a verywellfamily.com-nak Dr. Dana McQueen. „Tudjuk, hogy a 35 évnél fiatalabb nők esetében az embriók körülbelül 65%-a lesz genetikailag egészséges. A 40 év feletti nőknél azonban az embriók kevesebb mint 30%-a életképes. Ez rávilágít a petesejtek minőségének változására az életkor előrehaladtával” – állítja Dr. McQueen.

Egyéb dolgok, amelyek befolyásolhatják a petesejt minőségét

Az olyan tényezők, mint a környezetszennyezés, szerepet játszanak a petesejtek minőségében, és tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás káros hatással van a termékenységre.

„Az endometriózis termékenységet veszélyeztető állapot. A gyulladásos állapot kevésbé érett és kevésbé életképes petesejtekkel jár együtt, ami növeli a vetélés, a beültetési problémák és a meddőség valószínűségét” – mondja Dr. Eyvazzadeh.

Még néhány gyógyszer is káros hatással lehet a petesejtek minőségére. „A rákkezelések a petesejtkészlet kimerülését okozhatják. A rákkezelés során alkalmazott gyógyszerek következtében korai menopauza is kialakulhat” – jegyzi meg Dr. Eyvazzadeh.

Mítoszok a petesejt minőségéről

Még mindig rengeteg tévhit kering a petesejtek minőségével és a termékenységgel kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb mítosz, hogy a fogamzásgátló tabletták károsítják a petesejt minőségét. Szakértők szerint ez azonban tévhit. Valójában a fogamzásgátló tabletták néha segíthetnek lassítani az endometriózis kialakulását, ami viszont segíthet a termékenységben.

A másik tévhit, hogy a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely egy hormonális állapot, megakadályozza a teherbeesést. Ez sem így van. „Fontos, hogy a PCOS-ban szenvedő nők – nagyjából a nők 15%-át érinti -, már fiatal koruktól kezdve tudjanak az állapotukról és annak kezelési lehetőségeiről, nemcsak akkor, amikor már készen állnak a teherbeesésre” – állítja Dr. Eyvazzadeh.

Az utolsó mítosz az, hogy a petesejtek minőségén lehet konkrétan változtatni; két fontos okból nem lehetséges. „A petesejt minőségének minden köze van a genetikához és az életkorhoz, és ezeket a dolgokat nem lehet befolyásolni vagy megváltoztatni” – magyarázza Dr. Eyvazzadeh. Az természet hatásait nem lehet ellensúlyozni. De mindent megtehetsz azért, hogy bölcs döntéseket hozz, és olyan lépéseket tegyél, amelyek segítenek támogatni a petesejtek minőségét.

Ilyen támogatás, ha egészségesen élsz, nem dohányzol, jó minőségű élelmiszereket fogyasztasz, eleget mozogsz, keveset stresszelsz, sokat és jól alszol, antioxidánsokban gazdag szuperételeket viszel be (például acai bogyót), de azt azért tudni érdemes, hogy nincs garantált recept, amivel varázsütésre feljavíthatjuk a petesejtek minőségét.

Kép: Getty Images

Forrás: verywellfamily.com