Teherbeesés

Ezt az 5 dolgot az apjától örökli a gyerek

Amikor egy párnak kiderül, hogy gyerekük lesz, szinte azonnal eljátszanak a gondolattal, vajon mit örököl majd az édesanyjától és mit az apukájától. A genetika csodája, hogy nem minden mondható meg előre, de vannak olyan tulajdonságok, amelyek apai ágon öröklődnek tovább.
2023. November 13.
Apa babával
Kép: Getty Images

Az apa és az anya génjei közül bármelyik bekerülhet a baba génállományába, de azt, hogy végül is milyen tulajdonságokkal bír majd a gyerek, a nemhez kötött öröklődés is befolyásolja. A gének által meghatározott vonások, jellegzetességek között vannak dominánsak és recesszívek, utóbbi azt jelenti, hogy akár több generáció alatt is szunnyadva marad. Így például előfordulhat az, hogy egy sötétebb tónusú párnak világos bőrű, hajú gyereke lesz, mert valamelyik nagyszülő vagy még távolabbi ős világos hajú, bőrű volt. Így egyszerre mondhatjuk el azt, hogy nem tudhatjuk, milyen tulajdonságai, kinézete lesz születendő gyerekünknek, de azt is, hogy szinte biztosra vehetünk olyan géneket, amelyeket nemhez kötöttek: csak az anyától vagy csak az apától kaphatja meg a baba. Lássuk, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket az apától örököl a születendő baba.

A neme

Az, hogy egy párnak fia vagy lánya születik-e, kizárólag az apán múlik. A nőknek ugyanis XX kromoszómáik vannak, a férfiaknak pedig XY. Azaz az apa hímivarsejtje dönti el, hogy fiú vagy lány lesz-e a baba, hiszen az anya csak X kromoszómát tud hozzáadni. Ha az anya X kromoszómája Y-nal találkozik, akkor kisfiú lesz, ha X kromoszómával, akkor kislány.

Testmagasság

Nem a szülők átlaga fogja meghatározni a gyerek testmagasságát, bár kétségtelenül mindkét szülő számít a kérdésben. Mégis mostanra úgy gondoljuk, hogy az apa magassága jelentősen nagyobb mértékben befolyásolja majd a gyerek testmagasságát. Leegyszerűsítve magas apának sokkal nagyobb valószínűséggel lesz magad gyereke.

Tüsszögés reflex

Sokan ismerünk legalább egy olyan embert, aki kontrollálatlanul tüsszög, amikor a napba vagy fénybe néz.  Ez is egy olyan genetikai tulajdonság, amelyért az apa a felelős. Ezt az állapotot Achoo-szindrómának nevezik: ami a szervezet olyan, erős fényre adott válaszreakciója, mely során a hirtelen, erős fényhatás tüsszentési ingert vált ki.

Fogazat

A fogak alakját és méretét mindkét szülőtől örökölhetjük, de ebben is dominánsabbak az apa génjei, sőt a fogak állapotával, egészségével, romlékonyságával kapcsolatban is.

Gödröcskék

Sok kultúrában a gödröcskéket a szépséggel és a vonzerővel azonosítják. A tudósok azonban a gödröcskéket olyan hibaként írják le, amely az arcizmok megrövidülése miatt alakultak ki. A gödröcskékről feltételezik, hogy öröklődnek és gyakrabban öröklődnek az apától.

forrás: brightside.me, familyeducation.com