Baba

Nagyszüleik félelmeit is örökölhetik a gyerekek

A hajszín, a szemszín, a magasság és a belső tulajdonságok mellett olyan meglepő dolgokat is örökölhetnek a babák, mint szüleik-nagyszüleik traumái.
2023. Augusztus 20.
Félő, ijedt kislány

A Zürichi Egyetem munkatársai azonosítottak egy apró szakaszt a génállományunkban (az úgynevezett mikroRna-t), amely elraktározhatja traumatikus élményeinket, ezeket a felkavaró emlékeket – valamint az általuk kiváltott érzelmeket – gyermekeinknek, sőt akár unokáinknak is továbbadhatjuk.

Nagyszüleink félelmeit hordozhatjuk

Egyelőre egérkísérletek eredményeivel támasztották alá, hogy a „lelki sebhelyek” öröklődhetnek és rányomhatják a bélyeget érzelmi életünk alakulására. A mikroRna olyan molekula, amely hatással van sejtjeink, szöveteink és szerveink fejlődésére is, a benne rögzült traumák, félelmek és rossz élmények pedig két generáción át örökölhetők.

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a bipoláris zavar családi halmozódásának hátterében is ez húzódhat, hiszen az öröklés ténye bizonyított, azonban a konkrét gént vagy génszakaszt egyelőre hiába keresték a kutatók.

Az egérkísérletek során egy bizonyos szaginger keltése során félelmet ébresztettek az egerekben, majd megfigyelték, hogy az adott szaginger hatására – ijesztő körülmények nélkül is – félelem alakult ki az egerek utódaiban.

Nyitókép: Getty Images