Terhesség

Kitől öröklik az intelligenciájukat a gyerekek?

Több dolog is meghatározza, mennyire lesz okos egy kisgyerek, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen alapokra kezd el építkezni.
2023. Augusztus 04.
Okos kislány

A Michigan Egyetem kutatója, Dr. Christopher Peterson munkatársaival érdekes eredményeket kapott, amikor az intelligencia öröklődésével kapcsolatban kezdett vizsgálódni.

Kitől öröklik az intelligenciát?

Munkájuk során 3.500, 4 és 9 év közötti gyereket és szüleiket vonták be a kutatásba, hogy feltérképezzék, melyik szülő szerepe dominánsabb a mentális képességek továbbadásában. Azt találták, hogy 10-ből 8 gyerek intelligenciaszintje – korosztályának megfelelő feladatokkal mérve – megegyezik az édesanyjáéval.

Ez az eredmény igencsak lázba hozta a szakembereket, ezért specifikusabb vizsgálatokba kezdtek és még meglepőbb adatokat kaptak: az alábbi területeken az anya és a gyerek teljesítményének szintje csaknem 90 százalékban megegyezett:

  • Nyelvi képességek – íráskészség, nyelvi jártasság, szövegértés
  • Zenei intelligencia – hangok felismerése, ritmusérzék, zenei hallás
  • Érzelmi intelligencia – tolerancia, csapatszellem, beilleszkedés idegen környezetbe

Peterson kutatása arra is rávilágított, hogy az anyától örökölt intelligencia leginkább akkor kerülhet felszínre, ha az anya és a gyerek között szeretetteljes kötődés alakul ki az első életévekben.

A szakemberek a vizsgálati eredményeket látva arra hajlottak, hogy kevésbé igaz, hogy az anyatejjel, a zsírsavakkal és Omega-3 bevitelével jelentősen növelhető a gyerekek IQ-ja.

Nyitókép: Getty Images