Terhesség

Ettől függ, hogy jobb vagy balkezes lesz-e a kisbabád

Vajon az anyán vagy az apán múlik, hogy a pocakban fejlődő baba melyik kezét használja majd szívesebben, ügyesebben?
2023. Július 31.
balkezes baba

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz, de már sok érdekességet felfedeztek azok a kutatók, akiket foglalkoztat a balkezesség öröklődése. Elsősorban nem az apa vagy az anya személye számít, hanem az, hogy a szülők bal- vagy jobbkezesek-e.

Ha a bal a jobb

Ha mindkét szülő elmondhatja magáról, hogy a bal keze az ügyesebb, akkor nagy valószínűséggel a közös gyermekük is jobban használja majd a bal kezét.

Egyáltalán nem számít ritkaságnak a balkezesség, az öröklődése viszont igen furfangos módon történik. Ha az apuka balkezes, viszonylag csekély az esély arra, hogy a kicsi is az lesz, ám ha az anyukának dominánsabb a bal keze, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz ez igaz a gyerekükre. Ha mindkét szülő balkezes, az a meglepő, ha az utódjuk nem az lesz!

A jelenlegi adatok szerint minden 10. ember balkezes, azonban valós adatokat nehéz gyűjteni, mert sokan annak ellenére, hogy balkezesnek születnek, a környezetük nyomására áttérnek a jobbkezességre. Néhány sajátosság azonban árulkodhat arról, hogy valakinek eredetileg a bal keze a domináns:

  • lábaik közül is a balt használják ügyesebben,
  • a bal szemükkel fókuszálnak, amikor meg kell célozniuk valamit, illetve a távcsőbe is a bal szemükkel néznek először
  • megfigyelték azt is, hogy az eredetileg balkezesek telefonálás közben előszeretettel tartják a telefont a bal fülükhöz
  • jellemző ezen kívül, hogy a balkezesek gyorsabban írnak a számítógép billentyűzetén, mint a jobbkezesek
  • és a versenysportokban is eredményesebbek lehetnek

Fotó: Getty Images