Teherbeesés

Hátrahajló méh: a legfontosabb tudnivalók

Tévesen ugyan, mégis sokan a hátrahajló méhet direktben összekapcsolják a fogantatási nehézségekkel. Ezzel szemben a hátrahajló méh önmagában még nem okoz nehezített teherbeesést.
2019. Október 23.
Hátrahajló méh: a legfontosabb tudnivalók (fotó: iStock)

Hogyan közlik a tényt?

“Amikor a szakorvos megállapítja, hogy a páciens méhe hátrahajló elhelyezkedésű, ezt nagyon sokszor csupán közli a hölggyel. Ő pedig hazamegy, fellép azonnal az internetre, és rengeteg ijesztő információt talál a hátrahajló méhre rákeresve” – mutat rá a kommunikációs hiányosságokra dr. Bakos Marcell szülész-nőgyógyász. Hangsúlyozza, hogy a közlés mikéntje rendkívül fontos. “Egyből el kell mondani a nőknek, hogy ez mindösszesen egy úgynevezett anatómiai variáns, tehát hogy ilyen vagy olyan elhelyezkedésű a méh, az nem betegség, nem kórkép. Ezt 500 évvel ezelőtt már leírták az anatómiában” – emeli ki Bakos doktor.

Olyan ez, mint a jobb- vagy balkezesség

Valójában úgy kell tekinteni a méh térbeli helyzetére is, tehát hogy előre- vagy hátrafelé hajlik, mint amikor valaki jobb- vagy balkezes. Egyik sem jó vagy rossz önmagában. Természetesen, ha a gyermekvállalást tervező nőnél más, a fogantatást önmagában is nehezítő kórkép fennáll, s amellett van hátrahajló méhe, akkor a teherbeesés valóban nehezített lehet – de nem a méh helyzete miatt, ahogy azt fentebb írtuk. A megtermékenyített petesejt beágyazódását gátolhatja például egy mióma, egy íves méh vagy a méh üregébe jobban benyúló méhsövény is.

Mégis miben más, ha hátra és nem előre hajlik a méh?

“Amikor a méh pozíciója hátrafelé hajló, olyankor a méhnyak a mellső hüvelyfal felé mutat. Ha konkrétan a fogantatásra gondolunk, akkor ilyen elhelyezkedésű méh esetén a hímivarsejteknek a hüvelyből felfelé vezető útja fizikailag hosszabb tud lenni. Ezért én azt szoktam tanácsolni ilyenkor a pácienseknek, hogy amennyiben gyermeket terveznek, együttlét után feküdjön hasra a hölgy, ezzel is lerövidítve az utat a hímivarsejt számára” – meséli a szülész- nőgyógyász. Vagyis csupán néhány, az együttlétre vonatkozó praktikus tanács megfogadásával még ez a hosszabb hímivarsejtút is többnyire kiküszöbölhető és alapesetben ugyanolyan valószínűséggel jöhet létre megtermékenyülés előre vagy hátrafelé hajló méh esetében is.

Ha megfogan a baba

Köztudott, hogy várandósságban a méh helyzete is változik. “Ennek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy terhességet követően a korábban hátrahajló méh előrefelé hajló állapotba rendeződik, húzódik vissza” – mondja Bakos doktor. A figyelmet inkább arra érdemes felhívni, hogy nagyon ritkán előfordulhat az, hogy a hátrahajló méh helyzete nem sokat változik a terhesség ideje alatt, s a méhnyak a hasüreg alsó részében rögzül. Ilyenkor összenyomhatja a húgycsövet, amit a várandós nő arról ismer fel, hogy vizelési nehézségei alakulnak ki.

“Ezért hátrahajló méh esetében a várandósoknak el szoktuk mondani, hogy ha esetleg vizelési nehézséget tapasztalnak, azzal forduljanak szakorvosukhoz. Szerencsére a rögzült méhnyak egy szimpla ujjvizsgálattal kimozdítható ebből a helyzetéből, megszüntetve az addig fellépett panaszokat” – mondja megnyugtatásképpen dr. Bakos Marcell.

Kapcsolódó cikkeink: