Teherbeesés

Így segítene a kormány a meddő férfiakon

Már zajlik a Nemzeti Humán Reprodukciós Program előkészítése, ami a férfiak meddőségét szorítaná vissza.
2019. November 20.
Így segítene a kormány meddő férfiakon (fotó: iStock)

A hvg.hu értesülései szerint az intézkedéscsomag a férfiakat buzdítaná nagyobb tudatosságra és egészséges életmódra. A lap szakmai forrásai szerint rég szükség lenne központilag támogatott ösztönzőkre, mert nálunk a probléma állami kezelése sehol nem tart, míg más országokban például a meddőségen segítő spermadonoroknak adókedvezmény jár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hónapok óta dolgozik egy olyan intézkedéscsomagon, amely a férfiak meddőségének visszaszorításáról szól. Az intézkedéscsomag fel akarja tárni a férfi meddőség okait, megelőzéssel tenne a meddőség ellen, ha lehetséges, a “nemzőképesség visszaállításával” megoldani a problémát és így növelni a születésszámot.

A magyarok egészségi mutatói a legjelentősebb területeken rosszabbak az uniós átlagnál, a férfiak egészségi állapota pedig sokkal rosszabb.

Így a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a drogfogyasztás, a stressz vagy a túlsúly is közrejátszhat a férfi meddőség kialakulásába.

A hvg.hu megkérdezte a szaktárcát, hogy a Nemzeti Reprodukciós Program megvalósítására honnan és mekkora forrást szánnak. A szaktárca nem reagált a lap megkeresésére.

“A meddőség nem magyar, hanem civilizációs probléma, a mutatók más országokban is romlanak” – mondta egy termékenységi központban dolgozó szakember a hvg.hu-nak.

“Ha férfiaknak tartunk előadást és előkerül a szívbetegség, azon a ponton kezdi őket érdekelni a téma, amikor elmeséljük, hogy az érelmeszesedés ‘globális’ probléma a szervezetben, és összekötjük a fejükben, hogy a péniszben lévő erek vékonyabbak, mint a szívben lévő koszorúerek, amik elzáródása okozza az infarktust. Tehát az egyik első tünet, hogy nincs merevedés és ha szeretne nemi életet élni, akkor érdemes változtatni. És ettől kezdve nem az infarktustól fél, hanem valamiért a szexuális életéért kezd el tenni. Ugyanígy az lehet eredményes, ha összekötjük a férfiak fejében, hogy ha gyereket szeretnél, akkor kezdj el mozogni és tedd le a cigit” – magyarázta az életmódorvoslással foglalkozó Márky Ádám a hvg.hu- nak

“Ökölszabályként azt szoktam mondani, hogy aki reggel kimegy a vécére, és lenézve nem látja azt a részét, ami a népszaporulathoz elengedhetetlen, akkor már meg is van, hogy min kéne először változtatni – akár az infarktust akarja megelőzni, akár apa szeretne lenni” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu