Terhesség

Nehezen jön a baba – mit érez a férfi?

Van, aki nagyon könnyen teherbe esik - mások hosszabban és keservesebben jutnak el a várva várt babáig. Az odáig vezető az utat azonban nemcsak a nőknek, a férfiaknak is nehéz végigjárniuk.
2013. Március 07.

Minden hatodik pár termékenységi gondokkal küzd. Gyakran évekig tartó, drága, fájdalmas és veszélyes beavatkozások sorozatára van szükség az eredményhez. A kezelésben részt vevő nők 90 százaléka szenved depressziótól, és minden ötödiknek megfordulnak a fejében öngyilkossági gondolatok.

A szakértők szerint nem érhet ennél nagyobb kihívás egy párkapcsolatot, és a meddőségi kezelések pszichés terheitől nemcsak a nők szenvednek, hanem a férfiak is. Bár az ő nehézségeikről kevesebbet hallunk, nem szabad lebecsülni a bennük kavargó érzelmeket. Nehéz téma ez a férfiak számára, és nem szívesen osztják meg senkivel a bennük dúló viharokat. Különösen nem a párjukkal, akin amúgy is sok a teher ilyenkor. Ám a viselkedésük gyakran elárulja, hogy nincs minden rendben.

Sok nő tapasztalja, hogy a kezelés során partnerük is szenved a hangulatingadozásoktól. Gyakran minden ok nélkül provokálnak veszekedéseket, és nem ritkán úgy tesznek, mintha semmi közük nem lenne az egész dologhoz. Nem akarnak beszélni a kezelésről, arról, mi történik, sőt, egyre többet járnak el otthonról. Többet sportolnak, dolgoznak, akár még bulizni is többször mennek a nő nélkül, ami nyilván nem segít az otthoni hangulaton.

Ám mindez nem jelenti azt, hogy érzéketlenek lennének a nő szenvedésével és erőfeszítéseivel szemben, csak azt, hogy ők is kínlódnak. Különösen akkor, ha ez egy hagyományos szerepeken alapuló kapcsolat, ahol a férfié volt eddig az irányító, védelmező szerep. Íme néhány a leggyakoribb férfigondok közül:

Tehetetlen vagyok!

A férfiak számára ez a legnehezebb a meddőségi kezelések során. Az ő szerepük nagyon kevés – gondoskodniuk kell a spermáról egy veszélytelen és fájdalommentes eljárás során. A nőnek viszont gyógyszereket kell szednie, fájdalmas vizsgálatokon kell átesnie, injekciók tucatjait kell saját magának beadnia. Ha eddig a férfi igyekezett mindentől megóvni a kedvesét, nagyon nehéz számára megélnie, hogy most tehetetlen.

Félek!

Minden orvosi beavatkozásnak megvan a maga kockázata. A meddőségi kezelések során egy csomó papírt kell aláírni, amelyek felsorolják az esetleges mellékhatásokat, amelyek érinthetik az anyát és a gyermeket egyaránt. A tudat, hogy egy még meg nem született gyermek érdekében esetleg maradandó károsodást szenvedhet a szeretett nő, sok férfi számára elviselhetetlenül ijesztő.

Nem vagyok igazi férfi!

Az esetek felében a férfi a meddőség oka. Mivel ennek külső, látható jele nincs, a többség számára sokkoló a hír, hogy a férfiasságuk nem olyan teljes, erős, mint ahogyan ők gondolták. Ezt az érzést nagyon nehéz szavakba önteniük, és nem is tudják, kinek beszélhetnének róla. Ez nem olyan téma, amit az ember meg akarna beszélni a feleségével, de a haverok előtt se lehet szóba hozni.

Nem könnyíti meg a helyzetet, ha ehhez társul a bűntudat, hogy ők az okai annak, hogy a partnerüknek ennyit kell szenvednie. Ha nem ők a hibásak, akkor is ott a félelem, hogy mások esetleg azt gondolják, mégiscsak az ő saruk az egész.

Ez nagyon ciki!

A meddőségi kezelés során zavarba ejtő kérdéseket tesznek fel az orvosok: a szexuális élet gyakoriságáról, pozíciókról, korábbi partnerekről, szexuális betegségekről. Sok férfi számára kínos a spermaadás procedúrája, és megalázónak érzik, hogy ezeket az intim dolgokat meg kell osztaniuk egy idegennel.

Ezek az érzések gyakran olyan erősek és felkavaróak lehetnek a férfiak számára, hogy megoldás nélkül akár a kapcsolat felbomlásához is vezetnek. Meglepő és elkeserítő statisztikai adat, hogy minden évben több tucatnyi meddőségi kezelésen átesett és sikeresen teherbe esett nő jelentkezik abortuszra, mert a kapcsolat, amelybe a gyermeket akarta szülni, már szétbomlott.

A nehézségeket ezért nem szabad a szőnyeg alá söpörni, a gyerek ugyanis nem oldja meg automatikusan a gondokat. Bár a gyerek a cél, nem szabad közben szem elől téveszteni a kapcsolatot sem, és igénybe kell venni minden segítséget, ha gond van. Párterápiát, segítő csoportokat, online segélycsoportokat egyaránt.