Teherbeesés

Nincs elég donorsperma Magyarországon

Évente ezer spermadonorra lenne szükség, de csak egy tucat bizonyul alkalmasnak. Szakemberek szerint felvilágosító kampányra lenne szükség.
2019. Szeptember 05.
Nincs elég donorsperma Magyarországon

Évek óta nagyon kevesen, több százan jelentkeznek csak spermadonornak, közülük szigorú vizsgálatok után kb. egy tucat férfi bizonyul alkalmasnak, miközben ezer meddőségi kezelésnél lenne rájuk szükség. Szakértők szerint a szolidaritás a legfőbb hiány. Alapos felvilágosító kampányra, egészségügyi szűrőprogramokra és jogszabály-változtatásokra lenne szükség. Külföldi donorokra még így is szükség lesz.

Több hazai klinikán is külföldről behozott hímivarsejteket használnak, hiszen a meddőséggel küzdő párok száma évről évre nő.

Még 2015-ben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) egy génhibás dán minta miatt megtiltotta a teljes külföldi behozatalt, illetve a már itthon lévő külföldi minták használatát – emlékeztet a hvg.hu. Ugyan 2018-ban jogerős döntés született a tiltó határozat ellen, de a krízis máig érezteti hatását.

A hatóságok részéről ez maga volt a teljes hozzá nem értés- jellemezte a történteket a hvg.hu-nak egy szakember. Éppen ezért lenne fontos, hogy minél több legyen a hazai donor. Most azonban képtelenség csak a hazai spermadonorokra támaszkodni.

A 2015-ös OTH-s döntés után a KRIO intézetnek fel kellett függesztenie a tevékenységét. A magyar donorok szűrését az adminisztráció és az engedélyeztetések miatt csak 2019-ben tudta újra elindítani, ám mivel ez rendkívül szigorú és hosszú folyamat, az első mintáikat valószínűleg csak jövő év elején tudják majd felhasználni. Ez azt jelenti, hogy közel négy és fél éves a kihagyás.

Rengeteg pár így külföldi klinikákon, magánúton végeztette el a kezeléseket. A meddőségi turizmus aránya mára némileg csökkent, de Csehországban, Spanyolországban vagy éppen Ukrajnában még mindig magyar párok százait kezelik minden évben.

A nehéz helyzetet azonban még mindig az okozza, hogy kevés a hazai spermadonor. A KRIO adatai szerint idén május 1. és július 14. között 598 fiatalember regisztrált donornak a honlapjukon, de a tájékoztató elolvasása után csak 98-an jelezték, hogy az első vizsgálatokra is elmennének. (A donorok felső korhatára egyébként 35 év.) Az 598-ból jelenleg mindössze nyolc fiatalember kivizsgálása van előrehaladott állapotban és négy továbbié kezdődhetett meg.

Hasonló helyzetről számolt be a lapnak Humancell is, ahol évente körülbelül 3-400 magyar donor szűrését végzik el, és ebből körülbelül tizenöt esetben használható fel a minta.

A donor ivarsejtjeit itthon négy eredményes kezeléshez használhatják fel, ez hatvan befejezett IVF-ciklushoz elég. Összehasonlításképpen Norvégiában 8, Hollandiában pedig 25 eredményes donációt engedélyeznek.

Ezen nincs mit szépíteni, Magyarországon jelenleg vakon repülünk – jellemezte a helyzetet a lapnak egy neve elhallgatását kérő szakember.

“A fiatalok többsége nincs tudatában annak, hogy a szexuális aktivitás nem azonos a nemzőképességgel, valamint az sem ismert számukra, milyen jelentős mértékben fordul elő napjainkban közöttük a teljes nemzőképtelenség. A férfiakra általánosságban jellemző, hogy szervizelni járnak az orvoshoz, vagyis csak probléma esetén” – mondták a lapnak a KRIO-nál.

Szemléletváltás nélkül nem fog növekedni a donorok száma, ehhez érzékenyítő, felvilágosító kampányokra lenne szükség a szakemberek szerint.

Rogán Antal miniszter júliusi, éves bizottsági meghallgatása után a hvg.hu kérdésére elmondta, hogy külön programot indít a kormány a meddőség kezelésére, részleteket azonban azóta sem árultak el.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu