Teherbeesés

Növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát a fogamzásgátló és a fájdalomcsillapító együttes szedése

Kétmillió nő bevonásával készült a kutatás, ami megállapította, hogy bizonyos fájdalomcsillapító gyógyszerek és fogamzásgátló együttes szedése felerősíti a vérrögképződés kockázatát.
2023. Szeptember 09.
Gyógyszert vesz be
Kép: Getty Images

Már eddig is tudható volt, hogy a fogamzásgátlás egyes formái a vérrögök kialakulásának alacsony kockázatával járnak, de egy új tanulmány most azt vizsgálta meg, növeli-e a rizikót, ha fájdalomcsillapítót is szedünk – írja a Qubit.hu.

A kutatás kétmillió dán nő bevonásával készült, és megerősítette, hogy a fogamzásgátló tablettát vagy más ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót használó nőknél magasabb a lábakban vagy a tüdőben kialakuló vérrögök képződésének kockázata. A vizsgálat szerint azonban ez a kockázat tovább nő akkor, ha nem szteroid gyulladásgátlót is használunk – ezek közé tartozik az ibuprofén, paracetamol, diklofenák, acetil-szalicilsav, metamizol.  

A kutatók becslései szerint 100 ezer nőből 4-nél alakul ki vérrög valamilyen nem szteroid gyulladáscsökkentő egy hétig tartó használata után, 100 ezerből 2-nél alakul ki vérrög a nagy kockázatú fogamzásgátlók egyhetes használata után, míg 100 ezerből 23 nőnél alakulhat ki vérrög, ha mindkét gyógyszert szedi egy hétig.

A vérrögök kialakulásának kockázata tehát nagyon alacsony, a szövődményei azonban rendkívül súlyosak is lehetnek, ezért azoknak, akiknek gyakran kell ilyen fájdalomcsillapítót szedniük, érdemes lehet átállni a fogamzásgátlás más formáira. Persze az életmódra is fontos odafigyelni, a testmozgásra, a megfelelő vízfogyasztásra, a dohányzás mellőzésére.