Terhesség

Nem segítenek a vérhígítók a terheseken

A vérrögök kialakulása ellen napi szinten alkalmazott injekciók terhes nők esetében nem hatásosak, sőt, ártalmasak is lehetnek.
2014. Augusztus 18.

A legújabb kutatások szerint a kezelési módszernek semmilyen pozitív hatása nincs se az édesanyára, se a gyermekre nézve, és az injekciók komoly problémákat is okozhatnak, mivel növelik az anyák vérzékenységét.

A mostani kutatási eredmények hatására hamarosan korlátozhatják a véralvadásgátló heparin alkalmazását a terhes nők esetében. Bár az öninjekciózás bevett gyakorlat a terhesség alatt, a mostani adatok szerint a kezelési módszernek nincs jótékony hatása.

“A várandós nők rengeteg fáradságot és kellemetlenséget spórolhatnak meg, ha elhagyják a heparin injekciókat – nyilatkozta Marc Rodger, az Ottawa Kórház Kutatóintézetének munkatársa, a mostani kutatás vezetője – Az alacsony molekulasúlyú heparin (LMWH) teljesen felesleges és költséges kezelési módszer.” “Szerettük volna, ha bebizonyosodik, hogy a heparin csökkentheti a terhességi komplikációk kialakulási esélyét, de sajnos csak azt sikerült bizonyítanunk, hogy az injekció egyáltalán nem használ.”

Általában a terhesség alatt minden tizedik nőnél kialakul a trombofíliának nevezett állapot, ami a trombózisra való hajlamosságot jelenti. A mostani kutatásban 292 trombofíliás nő vett részt öt kontinens 36 egészségügyi központjában. A vizsgálat összesen 12 évig tartott. A résztvevők közül 143 nő kapott heparint a terhessége alatt, 141-en pedig nem részesültek kezelésben (3 résztvevő végül nem tudott részt venni a kutatásban).

A heparin a vizsgálati adatok szerint egyáltalán nem csökkentette a terhességi komplikációk kialakulási esélyét. A komoly vérzéses esetek mindkét csoportban ugyanolyan gyakorisággal fordultak elő, de a kisebb vérzések gyakoribbak voltak az injekciókat alkalmazók esetében.

A vérhigítók egyedül az antifoszfolipid-szindrómában szenvedők esetében bizonyultak hatékonynak, mivel ezekben az esetekben az injekciók valóban képesek voltak megelőzni a vérrögök kialakulását. “Kénytelenek leszünk tehát más, potenciálisan hatékony kezelési módszereket találnunk a terhességi trombofília és a vérrögök okozta komplikációk megelőzésére” – nyilatkozta Rodger professzor. A kutatás részletes leírása a The Lancet című orvosi szaklapban olvasható.

Forrás: Medipress