Teherbeesés

Növeli a mellrák kockázatát a hajfestés

A tartós hajfestékeket és kémiai hajegyenesítőket használó nőknél nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata, állapították meg a Nemzeti Egészségügyi Intézet tudósai.
2019. December 04.
Növeli a mellrák kockázatát a hajfestés (Fotó: iStock)

Az International Journal of Cancer című folyóiratban megjelent tanulmányhoz 46 709 nő adatait vizsgálták, és úgy találták, hogy akik a vizsgálatot megelőző egy évben rendszeresen használtak tartós hajfestékeket, kémiai hajegyenesítő szereket, azoknál 9%-kal volt nagyobb a mellrák esélye, mint azoknál a nőknél, akik nem használtak ilyen kemikáliákat.

Azoknál az afroamerikai nőknél, akik 5-8 hetente használtak tartós hajfestéket, 60%-kal növekedett az emlőrák kockázata, míg a hasonló időközönként, hasonló termékeket használó fehér bőrű nőknél 8%-kal növekedett a betegség kockázata. A féltartós hajfestékek és az ideiglenes hajfestékek ezzel szemben csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem növelték a mellrák kockázatát. – A kutatók hosszú ideje vizsgálják a hajfestékek és a rák közötti kapcsolatot, de eddig nem voltak megalapozott eredményeik – magyarázta dr. Alexandra White, az amerikai Nemzeti Környezet-egészségügyi Tudományos Intézet és a Rák Epidemiológiai Csoport vezetője.

Érdekes eredmény, hogy a legalább 5-8 hetente kémiai hajegyenesítőt használó nőknél nagyjából 30%-kal nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Az afroamerikai és a fehér bőrű nők esetén közel azonos mértékű a kockázat, azonban az afroamerikai nők gyakrabban használnak kémiai hajegyenesítőt a kutatás szerint. A tanulmány társszerzője, dr. Dale Sandler szerint vannak előzetes bizonyítok, amelyek alátámasztják a mellrák és a kémiai hajegyenesítők közti kapcsolatot, de a témában szükség lesz még további kutatásokra is.

Dale Sandler szerint számos olyan tényezőnek vagyunk kitéve, amelyek hozzájárulhatnak az emlőrák kialakulásához, és az valószerűtlen, hogy egyetlen tényezőn múlna a magasabb kockázat. – Azonban ezeknek a vegyi anyagoknak az elkerülése egy olyan dolog lehet, amit megtehetnének a nők az emlőrák kockázatának csökkentéséért – tette hozzá.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: