Teherbeesés

Párkapcsolati erőszak: neked mi nem fér bele?

Mi az, amiről az emberek azt gondolják, hogy nem megengedhető viselkedés egy párkapcsolatban? Amit már bántalmazásként értelmeznek?
2017. Június 06.

A meddigmehet.hu, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone által létrehozott online tanácsadó oldal, a kapcsolati erőszak áldozatainak nyújt segítséget. Az anonim üzenetekre a segélyszervezet szakmai csapata – pszichológus, jogász és szociális munkás – válaszol. Most egy rövid videó is készült, mely bemutatja, hogy akár lelki, akár fizikai bántalmazásról beszélünk, annak formái nagyon széles skálán mozoghatnak. A nézők a videó megállításával jelezhetik, hogy melyik az a jelenet, amelyiknél már úgy érzik, hogy az nem elfogadható egy kapcsolatban.

A kampány célja, hogy a lehető legtöbben felismerjék a kapcsolati erőszak jeleit. Különösen igaz ez lelki bántalmazásra, mely a jóval kevésbé feltűnő és ezért nehezebb is felismerni.

Lelki bántalmazásnak tekintjük a megalázó megjegyzéseket, féltékenységgel átitatott, szurkálódó szavakat. A kapcsolati erőszak sok esetben fokozatosan válik egyre súlyosabbá, a kapcsolat elején jellemzően lelki bántalmazással indul, de később akár fizikai bántalmazás is történhet.

Mi az, amiről az emberek azt gondolják, hogy nem megengedhető viselkedés egy párkapcsolatban? Amit már bántalmazásként értelmeznek? Mikor érzik azt, hogy elég, meg kell állítani, ami történik? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Segélyszervezet új videója és közben nem titkolt célja, hogy szemléletet formáljon. A videó megosztásával most bárki kiállhat a kapcsolati erőszak ellen, és segíthet azzal, hogy felhívja a figyelmet az oldalra. Ezen az oldalon segítséget kérhet, aki érintett vagy aggódik valakiért, aki bántalmazás áldozata.

Kapcsolódó cikkeink:

Családon belüli erőszak- mindent tudsz róla?

Ő is így nőtt fel…

Forrás: procomm.hu