Teherbeesés

Segítséget kapnak a terhességi cukorbeteg kismamák

Terhességi cukorbetegség: megrémülnek, akik meghallják a diagnózist. Pedig megfelelő szakmai segítséggel nem veszélyes a dolog - most újabb segítséget is kapnak a kismamák.
2023. Február 20.
kismama vércukrot mér
(Kép forrása: Getty Images)

Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek gyakoriságát körülbelül 6-8 százalékra becsülik, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A várandósok általános diabétesz-szűrése a terhesség 24-28. hetében történik, ezt követően viszont gyakran fordul elő, hogy a kismamák számára vércukorértékeik nehezen értelmezhetők, leleteik nem egyértelműek.

Ebben nyújtanak mostantól ingyenes segítséget a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének dietetikus, diabetológus és szülész-nőgyógyász szakemberei. Az érdeklődők e-mailen is felkereshetik a szakértőket kérdéseikkel, illetve több alkalommal – első körben február 23-án, március 30-án és április 27-én 17 órától – a DiabPONT online, videós tanácsadásához is csatlakozhatnak.

Ezek lehetnek a terhességi cukorbetegség rizikófaktorai

A várandósság alatt jelentkező cukorbetegség (GDM, gesztációs diabétesz) a hormonális változások és a fokozódó inzulinrezisztencia következtében alakulhat ki a terhesség 2. trimeszterében. Bárkinél előfordulhat, azonban vannak, akiknél speciális rizikófaktorok állnak fenn – például a 35 évnél idősebbek, a túlsúllyal küzdők, vagy az inzulinrezisztensek esetében. Emellett kockázati tényezőnek számít, ha valakinek egy korábbi várandóssága alatt már kialakult a gesztációs diabétesz, továbbá, ha a családi kórtörténetben szerepel a cukorbetegség. Számukra előnyös lehet, ha a terhesség korai szakaszától kezdve vércukormérő segítségével rendszeresen ellenőrzik vércukorszintjüket.

„Legújabb kezdeményezésünkkel a rizikófaktorral rendelkező, illetve terhességi cukorbeteg kismamáknak szeretnénk segíteni. A témában tartott online tanácsadásainkon a részvétel díjmentes, egészségügyi szakértőink pedig a személyesen vagy e-mailben feltett kérdésekre is ingyenesen válaszolnak” – mondta el Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

Ingyenes szakmai tanácsadással segítik a kismamákat

Az előadások résztvevői megismerkedhetnek a terhességi cukorbetegség tüneteivel, kezelésével, a terhesség alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatokkal és azok jelentőségével. A kurzusokon való részvételre ZOOM linket kérni és a szakértőktől kérdezni a CEOSZ terhességi cukorbetegséggel foglalkozó aloldalán van lehetőség.

Forrás: influencemedia.hu