Teherbeesés

Teherbe esés 40 év felett – Esélyek és tudnivalók

Mennyire hihetünk a 40 év feletti gyermekvállalásra buzdító celebeknek és influenszereknek? Milyen esélyekkel vághatunk bele ebben a korban a családalapításba? Dr. Csákó Bence szülész-nőgyógyászt kérdeztük.
2022. Augusztus 07.

Az elmúlt években megemelkedett a gyermekvállaló nők életkora, és egyre többen döntenek úgy, hogy negyvenes éveikben vágnak bele a családalapításba.

Dr. Csákó Bence szülész-nőgyógyász, a Babagenetika Egyesület szakértője kérdésemre elmondta, hogy meddőségi kivizsgálásra jelentkező pácienseinek 90 százaléka 40 év feletti; beszélgetésünk során pedig azt is kifejtette, hogy nem érdemes túl sokáig halogatni a gyermekvállalást, hiszen nemcsak a teherbe esés esélye csökken, de genetikai kockázatok is közbeszólhatnak.

A sikeres gyermekvállalás szempontjából melyik a legideálisabb életszakasz és miért?

A teherbe esési valószínűség korosztályonként eltérő – hangsúlyozta a doktor úr. Az Anti-Müllerian nevű hormonszint (AMH), egy olyan marker, ami mindenképpen fontos jelzéssel szolgálhat termékenységünkről, hiszen megmutatja, mennyi tartalék kapacitás van a petefészkekben, vagyis mennyi, a megtermékenyítés lehetőségét magában hordozó petesejttel rendelkezünk.  Ez a hormon 18 és 37 éves korunkig egy nagyon lassú majd ezt követően egy gyorsabb csökkenő tendenciát mutat. Ennek alapján a teherbeesési valószínűséget figyelembe véve a legideálisabb, ha 18 és 35 év között vágunk bele a gyermekvállalásba.Az Anti-Müllerian hormonszint méréshez vérvételre van szükség, de a társadalombiztosító nem finanszírozza sajnos a vizsgálatot – tette hozzá a doktor úr.Amennyiben a meddőségi eljárás során petefészek-elégtelenség vagy lombikeljárás merül fel, akkor a stimulációk, illetve az ezzel járó terápiák szintén AMH-szinthez kötöttek. Ha ugyanis az AMH szint 0,1 ng/mL alatti, akkor szinte lehetetlen teherbe esni (ilyenkor például petesejt-donáció vagy örökbefogadás jöhet szóba).Azok esetében azonban, akik 40 év felett szeretnének gyermeket vállalni, az Anti-Müllerian hormonszint mellett a genetikai kockázatot is figyelembe kell venni – hangsúlyozza a szülész-nőgyógyász. Az életkor előrehaladtával ugyanis megnő a kromoszomális rendellenességek kockázata, ami 37 év felett a legnagyobb. Míg például Down-szindrómára egy 18 évesnek 1:8000-hez az esélye, egy 37 évesnek 1:100-hoz, míg egy 40 évesnek már 1:50-hez az esélye –  szemléltette a szakember.Összességében tehát a teherbeesési valószínűség az AMH érték és a genetikai kockázat alapján a 18-35 év közötti populáció esetében a legnagyobb.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a gyermekvállalásra való tudatos felkészülést. Mit jelent ez egy 40 év feletti nő esetében? 

Ha egy 40 éves páciens fontolgatja a családalapítás gondolatát, akkor mindenképpen érdemes hormonális és petevezeték átjárhatósági vizsgálatot csináltatnia. Erre az éves rutin nőgyógyászati szűrővizsgálatokon is van lehetősége – jelezte a szakértő.Életmód terén az inzulinrezisztencia, elhízás, policisztás petefészek szindróma, pajzsmirigy betegség mind-mind hátráltató tényező lehet – emelte ki dr. Csákó Bence, aki azt is hozzátette, hogy a mai 40 év feletti nőknek legalább 15 százaléka 30 feletti BMI-vel rendelkezik, tehát bizonyítottan elhízott; míg 20 százalékuknak 28-as BMI-je van, vagyis túlsúlyos páciensnek minősül. Ők pedig mindenképpen metabolikus hátránnyal indulnak neki a gyermekvállalásnak.

Mivel támogathatjuk még a sikeres gyermekvállalást?

A doktor úr elárulta, hogy a teherbe esést segíthetjük többek között ösztrogénalapú teák használatával, de lehet ciklus időzített hőmérőzés alapú fogantatással is próbálkozni. Összességében azonban egy általános jó egészségi állapot mindig kedvező alapot jelent a sikeres gyermekvállaláshoz.

Milyen sikerrel kecsegtethetnek az asszisztált reprodukciós eljárások 40 éves kor felett, ha nem jön a várva várt gyermekáldás?

Nem lehet konkrét statisztikát mondani, hiszen ez idáig a magán és állami intézetek eltérő hatásfokkal dolgoztak, és a magán ellátású intézetek nem közöltek adatokat – hangsúlyozta a szakértő. Alapvetően azonban itt is mindig az AMH szint fogja meghatározni döntően a sikeres meddőségi programot.Jelenleg sokan járnak meddőségi kezelésekre Csehországba, ott az én pacientúrám kapcsán elmondható, hogy a 40-45 év közötti hölgyek kétharmada sikeresen legalább kétszer teherbe esik, ha az első évben nem sikerült.

A meddőség kapcsán a férfiak koráról mintha kevesebb szó esne. Az ő esetükben jelent-e vízválasztót ez a bűvös 40-es szám?

Dr. Csákó Bence elmondta, hogy míg régen 90 százalékban a nőkkel volt probléma egy meddőségi konzultáció során, most 60-40 százalék a női-férfi arány, ami 10 éven belül szerinte 50-50 százalék lesz.Mivel a férfiaknál a spermaszám minősége és mennyisége is csökken az életkor előrehaladtával, így alapvetően egy 40 feletti férfi majdnem ugyanolyan hátrányos helyzetbe kerülhet, mint egy negyvenéves hölgy. Vagyis az életkor ugyanúgy befolyásoló tényező a férfiak esetében is. A kor különösen ott okozhat problémát, ahol a férfi jóval idősebb az egyébként fogantatás szempontjából ideális életkorban lévő hölgynél. Ez esetben nagyon sokszor a férfi oldalról derül ki a probléma.

Tényleg könnyedén vállalhatunk gyermeket 40 felett is?

Az elmúlt években megszaporodtak a 40 év feletti gyermekvállalásra buzdító cikkek, és számtalan celeb és influenszer példája is azt sugallja, hogy a negyedik ikszen túl is látszólag mindenféle erőfeszítés nélkül lehet gyermeket vállalni és szülni. Dr. Csákó Bence ezzel kapcsolatban jelezte, hogy bár volt olyan celeb, aki nála szült, de összességében nem tartja korrektnek az ilyesféle üzeneteket, hiszen jellemzően a szakemberek megkérdezése nélkül látnak napvilágot.Jobb, ha szigorúan egy spontán életérzés katartikus állapotú élménylenyomataként tekintünk ezekre – zárta beszélgetésünket a szülész-nőgyógyász szakember.