Teherbeesés

Vannak nők, akik a klímaváltozás miatt nem vállalnak gyereket

A környezetvédelem nem mindenkinél merül ki a szelektív szemétgyűjtésben, vegán életmódban, vannak, akik tudatosan lemondanak az utódról, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomot.
2018. November 02.

Ez így elég megdöbbentően hangzik, pedig igaz. A klímaváltozásról szóló ENSZ-jelentés mindenkit sokkolt, nem véletlenül: a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti szinthez képest másfél Celsius fokon belül tartsuk, különben extrém időjárási körülményekkel, szárazsággal és éhezéssel kell szembenéznünk.

Vannak, akiket a jelentés azonnali cselekedetre sarkall, és azon munkálkodnak, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomuk.

Számukra ez messze túlmutat azon, hogy szelektíven gyűjtik a szemetet vagy elektromos autót használnak. Ők sokkal továbbmennek, és a családalapítással kapcsolatos döntéseiket is ez alapján hozzák meg. 

Egy 2017-es tanulmány szerint az első számú dolog, amit az ipari nagyvárosokban élők tehetnek a klímaváltozás ellen, ha kevesebb gyereket vállalnak. Ha csak egy gyerekkel kevesebb születik, azzal annyi karbon lábnyomot spórolhatunk, mintha 73 ember úgy döntene, hogy mostantól vegetáriánus lesz.

Kimberly Nicholas, a jelentés egyik szerzője, úgy nyilatkozott az Elle.com-nak, hogy természetesen ezzel nem akarnak bűntudatot ébreszteni azokban, akik ennek ellenére bővíteni szeretnék a családjukat. “Ha az lenne minden vágyam, hogy legyen egy gyerekem, akkor is megszülném, ha közben tudnám, hogy ezzel támogatom a klímaváltozást” – mondta. Azt is hozzátette, hogy szerinte fontosabb, hogy a saját energiafogyasztásunkat csökkentsük, mint hogy úgy döntsünk, hogy nem vállalunk gyereket. “Ez az egész nem arról szól elsősorban, hogy szülünk-e vagy sem. Hanem arról, hogy ha igen, milyen életmódot választunk, amiben felneveljük azt a gyermeket.

Ennek ellenére mégis vannak nők, akik úgy határoztak, hogy nem vállalnak saját gyereket, azért hogy megmentsék a Földet.

“Ha a gyermekeim egyszer a jövőben megkérdeznék, hogy miért hívtam őket életre, miközben tudtam, hogy milyen szörnyűséges helyzetben van a bolygónk, nem tudnék ésszerű magyarázatot adni nekik, amivel igazolnám a döntésemet” – mondja 32 éves Mária. “Nem sok mindent tehetek, hogy megállítsam a klímaváltozást, de kivehetem a részem a probléma megoldásából, hogy a jövő generációjának ne kelljen egy ekkora globális katasztrófát elszenvednie. Sosem vágytam igazán gyerekre, de ez a mostani jelentés még inkább megerősített abban, hogy úgy döntsek, hogy nem szülök. Lehet, hogy kishitű elhatározásnak tűnik, de amikor olyan emberek ülnek a Fehér Házban, akik képtelenek beismerni, hogy a klímaváltozás valós probléma és az USA, Kínával, Indiával és Oroszországgal karöltve ilyen tarthatatlan mértékű üvegházhatású gázkibocsátást produkál, akkor az én egyéni döntésem is hozzátehet valamit a változáshoz.”

Így gondolkodik a 29 éves Sarah is:  “Egészen 25 éves koromig úgy képzeltem, hogy majd nekem is lesznek gyerekeim. Nem azért, mert annyira akartam volna, hanem mert úgy tűnt, hogy ez a legtermészetesebb, legevidensebb út. Körülöttem mindenkinek vannak gyerekei, és vártam, hogy egyszer majd nekem is megjön az érzés, hogy most azonnal szülnöm kell. Hat éve vagyunk együtt a párommal, de ez az érzés sosem jött el. Mindketten egyetértünk abban, hogy a bolygó túl nagy rizikónak van kitéve ahhoz, hogy egy olyan döntést magunkra erőltessünk, amivel kapcsolatban amúgy is ambivalens érzéseink vannak. Sokan nem tudják, pedig amennyiben egy pár csak eggyel kevesebb gyermeket vállalna, az évente közel 60 tonna szén-dioxid kibocsátástól kímélné meg a Földet. És ez sokkal több, mint amit az egyéb zöld döntéseinkkel (pl. szelektálás, biciklivel közlekedés vagy vegán életmódra való áttérés) elérhetünk. Fontos, hogy ezzel tisztában legyenek az emberek, és esetleg újra átgondolják a családbővítéssel kapcsolatos terveiket is.”

Hasonló véleményen van a 30 esztendős Jenn: “Világéletemben hezitáltam, ha a gyerekkérdés szóba jött. Voltak időszakok, amikor meg voltam róla győződve, hogy szeretnék egy kisfiút vagy kislányt, és voltak időszakok, amikor meg azt éreztem, hogy kizárt, hogy én egyszer anyává váljak. Sosem gondoltam örökbefogadásra, egészen addig, amíg nem kezdett el komolyan aggasztani a környezetszennyezés a világban. Egyszerűen okosabb döntésnek tűnik örökbe fogadni egy gyermeket, hiszen ez egy win-win helyzet. Jobb a Földnek, és segíthetek rászoruló kisgyereken is.”

Kapcsolódó cikkek: