Teherbeesés

„Melyikőtökkel van a probléma?” – Nem vagyunk kötelesek igazat mondani, ha a gyerekvállalásról kérdeznek

Senki sem "hibás" a gyermektelenségért, és megengedettek a negatív gondolatok, igen, még pozitív teszt esetén is!
2023. Február 21.
fiatal pár
Fotó: Getty

 „Ti nem szeretnétek kisbabát? Mire vártok?” – hangzik el gyakran a kérdés, nem is sejtve, milyen sebeket téphetnek fel egy gyermektelen párnál. A sikertelen családalapítás mögött gyakran egészségügyi probléma húzódik, az ilyen jellegű kérdések azonban erősíthetik az önhibáztatás és a kiszolgáltatottság érzését. A Ragaszkodj hozzá! program 2023 januárjában végzett, nem reprezentatív kutatása arra kereste a választ, hogy mennyire vagyunk tudatosak a családtervezésben, illetve milyen lelki háttér övezi a babatervezést és babavárást.  

Talán még mindig úgy él a köztudatban, hogy a gyermekvállalásról a nő dönt egy kapcsolatban. A kutatás alapján azt láthatjuk, hogy ez ma már nem igaz. A babát tervező párok tagjai legtöbb esetben egy időben érezték, hogy gyermeket szeretnének (71 százalék). De azt a döntést is közösen hozták meg, ha egyáltalán, vagy még nem szeretnének babát.

Mi állhat a gyermektelenség hátterében? 

A válaszok alapján egészségügyi problémák (6,1 %), de egyéb tényezők, mint például anyagi biztonság hiánya, vagy a karrier is befolyásolhatja a gyermekvállalással kapcsolatos döntést. A nem kívánt terhesség elleni védekezésben a kitöltők 53,7 százaléka a hormonális eszközöket tekinti a leghatékonyabbnak, 29,9 százalékuk pedig az óvszerben bízik leginkább. A hormonmentes eszközök mellett a válaszadók 12,2 százaléka tette le a voksát, és még mindig vannak, akik szerint a megszakításos együttlét (2,2 százalék) és a naptármódszer (2 százalék) a leghatékonyabb megoldás. A hatékony védekezés is része lehet a tudatos családtervezésnek, hiszen így nagyobb eséllyel jöhet akkor a baba, amikor a pár igazán felkészült rá. A kitöltők 39 százaléka szerint 6-12 hónapra van szükség ahhoz, hogy eredményes legyen a fogantatás, 21 százalék azonban úgy véli, 1-2 év is eltelhet a pozitív terhességi tesztig.

Az életkor faktora kulcsfontosságú lehet e téren. Orvosilag a babavárásra a legideálisabb a 35 éves kor előtti időszak, ezért, ha harmonikus párkapcsolatban élünk, nem érdemes tovább halogatni a családalapítást. „Társadalmi nyomást érezhetünk abból az irányból is, hogy mikor kezdünk bele a családalapításba. Gyermeket tartós, stabil párkapcsolatban szeretnénk vállalni, azonban a párkapcsolat egyre később jön el, ugyanis egyre nehezebben köteleződünk el. Ha valaki csak később találja meg a párját, az nem jelenti azt, hogy ne vállalhatna gyermeket” – hangsúlyozza Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus.

A szakorvosok szerint, ha nem jön össze a baba, 35 éves kor alatt egy év, 35 év felett fél év sikertelen próbálkozás után javasolt a meddőségi szakember felkeresése.

„Meddőség esetén a testi, szervi panaszok kezelése mellett a lelki oldallal is foglalkoznunk kell. A diagnózis által kiváltott bizonytalanság, az érzelmi hullámvasút és a veszteségek okozta krónikus stressz pszichés hanyatlást is okozhat, amit nagyon fontos, hogy időben megelőzzünk. Ezért már a folyamat elején érdemes olyan szakembertől segítséget kérni, akinek ez a szakterülete. Ugyanis, ha halogatjuk a pszichés problémák kezelését, később olyan hosszabb, feltáró terápiára, vagy gyógyszerekre, például antidepresszánsra is szükség lehet, amelyek késleltethetik a beavatkozásokat” – mondja Soltész Krisztina.

A sikertelenség, de akár a siker is megterhelő lehet lelkileg 

A hónapokig tartó eredménytelen próbálkozás lelkileg is megviseli a párokat. A kitöltők 66 százaléka szerint a tehetetlenség érzése és az önhibáztatás (szintén 66 százalék), 62,7 százalék szerint pedig a türelmetlenség okozza a legnagyobb problémát, 18,8 százalékuknál pedig a kiszolgáltatottság érzése a legerősebb.

„Azok, akiknek nem, vagy csak nehezen lehet kisbabájuk, gyakran önmagukat vádolják, kerülik azokat a helyzeteket, ahol kisbaba van. Úgy érezhetik, hogy megrekedtek, ugyanis ők ezen a területen szeretnének előre haladni. Fontos tudniuk azonban, hogy ez a helyzetből adódik és nem önmagukból, így nem szabad hibáztatni magunkat emiatt az érzés miatt” – tette hozzá Soltész Krisztina.

A sikertelenség mellett azonban a pozitív teszt is kiválthat negatív érzéseket. Az új élethelyzet szorongást (40,7 százalék) és kétségbeesést (24,8 százalék) hoz a leendő szülők életébe. A válaszadók 39 százaléka tart attól, ha megérkezik a kisbaba, kevesebb idejük lesz magukra, egymásra, a hobbijukra.

„Teljesen normális és elég gyakori érzés, ha a pozitív teszt ellenére nem azt a feltörő örömöt érezzük, amit gondoltunk, hogy érezni fogunk, vagy ami úgymond elvárt lenne. Addig, amíg nincs, a hiányt érezzük, vágyakozunk a baba iránt. Amint azonban sikerrel járunk, már a nehézségeket is látjuk, azt, hogy milyen változásokkal fog járni az új élethelyzet. Sokak – főként azok, akik korábban veszteséget is megéltek, vagy akiknek nehezebben, vagy mesterséges módon jött össze a fogantatás – szorongóbbak lehetnek, aggódnak, hogy minden rendben legyen” – mondja a szakember.

Mit ne kérdezzünk?

A válaszadók a „mit ne kérdezzünk” kérdésre többek között az alábbiakat írták: Miért nincs még baba? – Azért terveztek vállalni? – Melyikőtökkel van a probléma? – Hogyhogy még nincs? –  Ugye már rajta vagytok a dolgon? – Mikor szeretnél már gyereket? – Ti nem szeretnétek kisbabát? – Vagy nektek nem sikerül?

„Ezek a kérdések vagy megjegyzések, amit gyakran kapnak a párok, egyrészt áldozathibáztatók, másrészt bagatellizálóak. Nagyon fontos, hogy a család, barátok vagy kollégák megértsék, ez egy intim téma, nem vagyunk kötelesek válaszolni. Jogunk van ehhez, és emiatt nem szabad magunkat rosszul érezni! Megoldás lehet az is, ha felvértezzük magunkat „hazugságokkal”, mint például, hogy most nem aktuális a babakérdés. Válasszuk azt a megoldást, ami nekünk a legkényelmesebb, de fontos tudni, hogy bárhogy is döntünk, nem kell igazat mondanunk, vagy egyáltalán válaszolnunk” – javasolja Soltész Krisztina.

Természetesen arról is fontos beszélnünk, hogy miként közeledhetünk családtagként, barátként a babára vágyó párokhoz. Soltész Krisztina szerint nagyon fontos, hogy éreztessük, fontosak a számunkra, mindenben számíthatnak ránk, itt vagyunk, ha valamire szükségük lenne. Megkérdezhetjük, hogy miben tudunk segíteni, szükségük van-e pluszinformációra. Ne azt mondjuk, hogy minden rendben lesz, mert az bagatellizálható lehet. Inkább támogassuk őket abban, hogy jó helyen vannak, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy sikerrel járjanak.