34. hét

A terhesség hányadik hetében jársz?

  •  első trimeszter
  •  második trimeszter
  •  harmadik trimeszter

34 hetes terhesség

A kiírt időpont szerint már csak hat hét van hátra a kicsi születéséig, de nem csak az először szülő kismamákban fokozódhat a szorongás van, akinél az előző szülés élménye elég meghatározó volt ahhoz, hogy legyen benne egy kis idegesség. Érdemes utánanézni a szülési fájdalomcsillapítás lehetőségeinek, és elbeszélgetni ezekről a szülésznővel vagy a szülészorvossal. A legtermészetesebb fájdalomcsillapító módszer a relaxáció és a kitolással szinkron légzési technika elsajátítása a felkészítő tanfolyamon. Több kutatási eredmény szerint az anya félelme nem csak a fájdalmat fokozza, de a szülés időtartamát is elnyújtja. Az idegesség miatt erősebb a méh izmainak összehúzódása, és ez több fájdalommal jár, míg a stressz miatt felszabaduló adrenalin a baba megszületését elősegítő méhösszehúzódások ellen hat. A modern orvostudomány ma már rutinszerűen alkalmazott eljárása az epidurális fájdalomcsökkentés, az EDA. Fontos, hogy a kismama a választott kórház altatóorvosával is beszélhessen az érzéstelenítésről, mert a módszerrel kapcsolatban számos téves hiedelem forog közszájon. Az eljárás során először egy fájdalomcsillapító injekcióval – Lidocainnal – érzéstelenítik a hát adott szakaszát, ezért az epidurális tű bevezetésekor a kismama már csak nyomást érez. Az orvos egy vékony csövet vezet be, amelyen keresztül a fájdalomcsillapító gyógyszer folyamatosan adagolható. Ez nem azt jelenti, hogy az anyának fel sem tűnik a gyermek születése: a módszer csak az erős fájdalmat csökkenti, a kitolás és a nyomás ugyanúgy érezhető. Az eljárás további előnye, hogy amennyiben császármetszésre kerül sor, újabb szúrás nélkül elég gyorsan “mélyíthető” az érzéstelenítés ahhoz, hogy az altatás is elkerülhetővé váljék. Természetesen mellékhatásokkal, szövődményekkel is számolni kell: meghosszabbíthatja a szülést, csökken a nyomási reflex, előfordulhat vizelettartási gond, vérnyomásesés, szédülés, hányinger, hátfájás és fejfájás.

34 hetes magzat

Ettől a héttől kezdve a magzat már elég érett ahhoz, hogy alkalmazkodjon a méhen kívüli élethez intenzív orvosi ellátás nélkül is. Hossza 32 cm, és körülbelül 2250 grammot nyom. Az anyai immunvédelem mellett elkezdenek kifejlődni a saját immunreakciók, amelyek már segíthetnek kivédeni az enyhébb fertőzéseket. A magzatmáz egyre vastagabb a kicsi bőrén, míg a lanugo ekkorra teljesen eltűnik. A baba a 34. héten valószínűleg már abban a pozícióban helyezkedik el a méhen belül, amelyben meg kíván születni. Ha hagyják. Azokat a babákat ugyanis, akiket az utolsó ultrahangos vizsgálaton “lábtartáson érnek”, gyakran császármetszéssel segítik világra. Az esetek nagyobb részében azonban a magzat feje helyezkedik el elöl (azaz lent) az édesanya gyakran érezheti, ahogy a fej nyomja a méhszájat.

Jó tudnod

Érdemes “agyban felkészülni” a szülésre: végy egy nagy levegőt, és kilégzés közben gondolj arra, hogy távozik belőled a fájdalom is. A légzés közben próbáld magad elé képzelni, ahogy a baba minden egyes összehúzódással előrébb kerül a szülőcsatornában. Minél többször ismétled ezt a légzőgyakorlatot a szülést megelőző hetekben, annál könnyebben fog eszedbe jutni a szülőszobában is. Az összehúzódások közötti időt próbáld meg aktív relaxálással kitölteni. Ha jársz kismama-jógára, vagy már jógáztál, könnyű dolgod lesz a tested ellazításával ha nem, még nem mindig nem késő elkezdeni. A gyakorlat első hallásra nem tűnik bonyolultnak: fekvő helyzetben tudatosan lazítsd el tested minden izomcsoportját a lábujjaidtól a fejed tetejéig. Segít, ha elképzeled, ahogy a tested szép lassan megtelik higannyal – egyik testtáj a másik után -, elnehezül, és ellazul annyira, hogy már nem tudod mozgatni. Ezt a relaxációs technikát legjobb lefekvés után gyakorolni – általában mély és pihentető alváshoz vezet.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória