Terhesség

Ez lesz a 2023-as névadási trend a határokon túl

Milyen névadási trendekre számítanak a szakértők jövőre a határokon túl?
2022. Október 30.
kismama neveket választ
Névadási trendek 2023-ban.

A 2023-as névadási trendekre vonatkozóan a Nameberry szakemberei adtak közzé egy listát arról, hogy mi lehet hatással a szülők névválasztására, írja a HuffPost.

„Ezeket a trendeket adatok kombinációjának elemzésével azonosítottuk – az Egyesült Államokban egyre növekvő neveket, valamint a belső diagramjaink szerint növekvő neveket, az oldalletöltések alapján” – idézi a portál Sophie Kihm babanév-szakértőt és a Nameberry főszerkesztőjét. „A toplistákon megjelentlegújabb neveket is figyelembe vesszük, valamint a hírességek és más ízlésformálók által választott neveket, akik gyakran járnak a babanév trendek előtt.”

Milyen top trendeket találtak a jövő évre nézve?

Maximalista esztétika

2023-ban az extravagancia és a dráma felé is nyúlnak a szülők a névadásban. Ihletett merítenek a mitológiából, az olyan popkulturális trendekből, mint a Bridgerton vagy a The Witcher sorozatok, vagy a szintén népszerű maximalista esztétikából, mint a tanulást dicsőítő úgynevezett „dark academia” vagy a régenskorszakról szóló sorozatok által hozott divattrend, a „regencycore”.

Példák erre a trendre: Amadeus, Ambrosia, Persephone, Valerian, Cassiopeia

„Retró nevek” az 1980-as évekből

A népszerű Stranger Things sorozatnak is hatása lehet a babanévadásokra. Az 1980-as évek retró nevei, illetve az 1980-as évek popkultúrája ihlette nevek is megjelenhetnek 2023-ban.

Példák erre a trendre: Chrissy, Dallas, Ferris, Marty, Penny

„Aranyos” nevek

A Goldie név az amerikai Társadalombiztosítási Hivatal 2021-es top 1000-es listájára került fel, és a Nameberry szakértői egy „arany-névadás” trendet is látnak előre. Számos névből választhatnak, amelyek közvetlenül az aranyra, mint nemesfémre vonatkoznak, vagy egyszerűen valamilyen napos hangulatot hoznak.

Példák erre a trendre: Apollo, Golden, Lucien, Marigold, Soleil

Neo-cowboy nevek

Az új sci-fi western, az Outer Range főszereplőjének a neve, a Royal a toplisták élére került. Az Outer Range és olyan neo-western sorozatok, mint a Yellowstone és az 1883 karaktereinek nevei mellett egyértelmű emelkedést látnak a szakértők az -ett, -er és -s végű neveknél.

Példák erre a trendre: Abbott, Dutton, Foster, Hawkins, Wilder

Rövidebb, -i végű nevek

A maximalista esztétika mellett az olyan rövidebb nevekre is mutatkozik érdeklődés, amelyek i-vel végződnek, és könnyen kiejthetőek más nyelvterületeken is.

Példák erre a trendre: Esti, Kali, Mari, Nori, Rafi

Nevek, amelyekben X szerepel

A Nameberry legnépszerűbb nevei között gyakran szerepelnek olyanok, amelyek elején, végén, vagy a közepén X betű van.

Példák erre a trendre: Felix, Huxley, Maxine, Rex, Xenia

Mellékneves névadás

A hírességeknél is megfigyelhető ez a trend, és egyre gyakrabban adnak a szülők olyan neveket a gyerekeiknek, amelyek melléknevek. Általában valamilyen modern erényt hangsúlyoznak ezek a nevek.

Példák erre a trendre: Lucky (szerencsés), Sincere (őszinte), True (igaz), Loyal (lojális), Bright (fényes)

„Nagypapás” nevek lányoknak

Az egyik legérdekesebb trend a „nagypapanevek” választása a kislányoknak. A Nameberry szerint ezek gyakran rövid nevek vagy becenevek, amelyek összhangban vannak a jelenlegi retro és vintage divattal.

Példák erre a trendre: August, Frankie, Georgie, Lou, Ozzie

Kék és zöld nevek

A természet, a földrajzi helyek ihlette nevek mellett a színek is gyakran inspirálják a névadást. A jövő évi trendek között ezek a kék és zöld jelentésű nevekben jelenhetnek meg.

Példák erre a trendre: Caspian, Cyan, Emerald (smaragd), Forest (erdő), Sage (zsálya)

Egyedi végződések

Míg korábban a -lynn, -leigh és -syn végződéseket adták a hagyományos nevekhez a szülők, így létrehozva egyedibb változatokat, addig a Nameberry szerint most olyan végződések lesznek népszerűek, mint az -aire, -ett, -iel, -lani, -land és -wyn.

Példák erre a trendre: Beauden, Bowyn, Emberly, Kehlani, Romer

Forrás: huffpost.com

Nyitókép forrása: Getty Images