Terhesség

Kincset érő nevek – lány- és fiúnevek, amiket drágakövek és nemesfémek ihlettek

Ha jelentés alapján keresgéltek az utónevek között, és szimpatikusak azok a nevek, amelyeket drágakövek, nemesfémek, gyöngyök ihlettek, a következő gyűjtésre is érdemes egy pillantást vetnetek.
2022. Július 24.

Lánynevek kincses jelentéssel

A gyűjtésünket olyan lánynevekkel kezdjük, amelyeket valamilyen drágakő ihletett. Ilyen a középind-óind-angol eredetű Berill, amely jelentése tengerzöld színű, indiai drágakő. A latin eredetű Gemma több jelentéssel bír, melyek között van a drágakő és a gyöngy is.

Egy konkrét drágakő, a rubin is több lánynevet ihletett, melyek mind latin eredetűek – ezek a Rubin, a Rubina, illetve a Rubinka.

A magyar eredetű Boglár, Boglárka, és Bogi nevek jelentése pedig fémveretes, ékköves, gyöngyös, zománcos, gomb alakú építmény, és egy virág neve is.

Az utónévtárban a nemesfémek közül az arany inspirálta lánynevekből találunk néhányat. Ezek közül több is a névsor elején áll, mint a török eredetű Ajtonka, a latin-magyar Aranka, és a magyar eredetű Arina, amelyek mind aranyat jelentenek. Adható továbbá a magyar eredetű Arany név is, amelynek aranyos, aranyműves jelentése is van, illetve a latin-angol Aura, és a latin Aurélia, melyek jelentése aranyos.

A görög eredetű Elektra is kincses jelentéssel bír: arany + ezüst ötvözet, borostyánkő. Aranyat jelent az angol eredetű Golda és Goldina, és aranyost jelent a latin eredetű Rella és Relli.

A kincsek között említhetjük a gyöngyöt is, és több női név jelentései között is megtalálhatjuk ezt. Ezek a babiloni-görög-német-magyar eredetű Gréta, illetve változatai a Gréte és Gréti, melyek jelentése gyöngy, tenger leánya, világosság gyermeke, és ugyanezt jelenti a görög eredetű Margaréta is, és változatai, mint a Margarét, a Margaréta, a Margaretta, a Margarita, és a görög-magyar Margit, Margita, Margitta, Margó. Szintén a Margarétából eredhet a görög Peggi, a görög-magyar Réta, és a görög-olasz Rita és Ritta, melyek szintúgy azt jelentik, hogy a tenger leánya, világosság gyermeke, gyöngy. A Gyöngy és a Gyöngyi magyar eredetű nevek jelentése között szintén szerepel a gyöngy.

Két magyar eredetű lánynév is jelentésében hordozza a kincset: a Kincs és a Kincső is azt jelentik, hogy számomra ő a kincs.

Fiúnevek kincses jelentéssel

A fiúnevek között csupán olyanokat találunk a kincses jelentésű témakörben, amelyeket az arany ihletett. A török-magyar eredetű Ajtony, illetve a magyar eredetű Zaránd is azt jelenti, hogy arany. A latin eredetű Aurél jelentése pedig aranyos.