Terhesség

Nevek, amik gazdagságot, vagyont hordoznak a jelentésükben

Olyan lány- és fiúneveket gyűjtöttünk, amelyek jelentésének a gazdagsághoz, jómódhoz van közük. Ha jelentés alapján keresgéltek nevet a születendő babátoknak, érdemes átnézni ezt a listát is!
2022. Július 28.

Gazdagságot jelentő lánynevek

Gazdag a jelentése egy ritkábban választott szláv-magyar-latin lánynévnek, a Bogátának, akár a germán-német-latin eredetű Odíliának. A rövidebb nevek kedvelőinek szimpatikus lehet a Ditta lánynév is, amely héber eredetű, és jelentései között megtaláljuk a gazdagot is – további jelentései Judeából származó nő, illetve harc. A finn eredetű Vilja utónév pedig nem csak a gazdagságot, hanem a jóságot is hordozza jelentésében.

A gazdagság nem csupán vagyoni eredetű lehet, ezért érdemes megemlítenünk két latin eredetű lánynevet is, ezek az Emerencia és az Emerka, amelyek érdemekben gazdagot jelentenek.

De visszatérve a jómódhoz, több lány utónevünk jelentései között szerepel a vagyon is. Ilyen például a germán eredetű Edit név, amely jelentései öröklött birtok, örökség, vagyon, és harc. A germán eredetű Otília, illetve más írásmóddal Ottilia nevek jelentése is öröklött vagyon, illetve más források a birtokot is említik. Hasonló jelentéssel bírnak Od- kezdetű rokon neveik, a német-francia eredetű Odett, Odetta és Odil, illetve az Otília névből származó, német eredetű Tilla, amely az öröklött vagyon mellett azt is jelenti, hogy hatalom és harc.

Gazdagságot jelentő fiúnevek

Ha a névsor elejéről keresgéltek fiúnevet, a gazdag jelentésűek között is akad néhány az utónévtárban. Ilyen a germán eredetű, gazdagot jelentő Aldó, a szintén hasonló jelentésű török-magyar eredetű Baján, a szláv-magyar eredetű Bogát, és a magyar eredetű Bojta is. A szintén magyar eredetű Bódog pedig nemcsak gazdagot jelent, hanem boldogot is. Még egy név, most a névsor végéről: a török-magyar eredetű Vajk szintén gazdag jelentéssel bír.

A gazdagsághoz kapcsolódó az ószász-angol eredetű Edgár fiúnév jelentése is, ami vagyon, illetve dárda. Gazdag és vagyonos a jelentése a német eredetű Odiló, illetve a germán eredetű Ottó neveknek, míg a német eredetű Otmár jelentése vagyon és híres.