Terhesség

36. terhességi hét: már teljesen kész a baba?

Mi történik, ha a 36. héten indul meg a szülés, esetleg az orvos indokoltnak látja, hogy megindítsák? Ez még koraszülésnek számít? Milyen kilátásai vannak az újszülöttnek?
2018. December 29.
Spontán is beindulhat a szülés a 36. héten

Az amerikai szülész-nőgyógyászok szakmai szervezete (American College of Obstetricians and Gynecologists – ACOG) szerint a 34-36. héten megszülető babák még mindig koraszülöttnek, pontosabban idő előtt születettnek számítanak. A terhesség 39. hetétől tekintik az újszülöttet időre születettnek, és azt is javasolják, hogy, ha csak orvosilag nem indokolt, ne is indítsák meg a szülést ennél korábban. A szülés megindításának jó néhány oka lehet, ezek az anyát és a magzatot egyaránt veszélyeztethetik. Ezek közé tartozik például a súlyos preeklampszia vagy terhességi cukorbetegség, a magzat növekedésének zavarai, a méhlepénnyel kapcsolatos problémák. Természetesen az is előfordulhat, hogy spontán indul be a szülés a 36. héten.

A korábban születő kisbabáknál nagyobb az esélye a betegségeknek, fejlődési rendellenességeknek, mint az időre születőknél: a szakemberek szerint minden, az anyaméhben töltött nappal nagyobb az esélye a túlélésre, illetve arra, hogy egészségesen jöjjön a világra. Kutatások szerint a 36. héten született kisbabák még óvodás korban is rosszabbul teljesítettek, gyengébb volt a memóriájuk és nehezebben tudták követni az utasításokat, mint azok, akik 39-40. hétre születtek.

Ugyanakkor a 36. hétre születő babák általában egészségesebbek, mint azok, akik még korábban születtek. Ennek ellenére jó néhány olyan probléma lehet, mely gyakrabban érinti őket. Sajnos, nehéz azonban eldönteni, hogy ezek a probléma a “koraszülöttségből” fakadnak, vagy pedig amiatt az ok miatt alakulnak ki, mely a szülés korábbi beindulását is okozta.

A leggyakoribb szövődmények között találjuk többek között például az RDS-t (respirációs distressz szindrómát), az alacsony születési súlyt, az alacsony vércukorszintet, a sárgaságot is. A 36. hétre születő babák éppen ezért gyakrabban szorulnak intenzív ellátásra, de az is előfordulhat, hogy vissza kell térniük a kórházba, miután már hazamehettek.

(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)

Ez is érdekelhet: