Terhesség

5 dolog, amiben különbözik a második szülés az elsőtől

Bár nem lehet biztosan megmondani az első szülés alapján, hogy milyen lesz a következő, a tapasztalatok azt mutatják, hogy van néhány történes, ami jellemző a második szülésekre.
2021. Április 24.
5 dolog, amiben különbözik a második szülés az elsőtől (fotó: Getty Images)

Minden szülés más, különösen akkor, ha az első és második szülés különbözőképpen fejeződött be: például az első császármetszéssel, a második hüvelyi úton vagy éppen fordítva. De ha mindkét szülés ugyanúgy fejeződött be, valószínűleg akkor is különbözni fog a második az elsőtől.

A mother.ly cikke összegyűjtötte a legtipikusabb különbségeket ami az első és a második szülés között szokott lenni. Természetesen ez messze nem száz százalékos, hiszen minden szülés egyedi, minden anya más, de első és második szüléseket összehasonlítva az alábbiak sokszor bizonyulnak igaznak.

1. Valószínű, hogy a második vajúdás gyorsabb

Míg az első vajúdás átlagosan 18-24 óráig tart, a második vajúdás általában sokkal rövidebb idő, átlagosan 8 óra. Természetesen ez nem minden esetben van így, de a legtöbben másodszor azt tapasztalják, hogy rövidebb a vajúdás. Ez azért is történhet így, mert a test emlékszik, könnyebben tágul, az izmok, szalagok is könnyebben lazulnak.

2. A kitolás rövidebb ideig tart

A medence és a hüvely izmai és szalagjai már elvégezték egyszer azt a munkát, amire most is szükség van ezért nagy valószínűséggel gyorsabb a kitolás. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez sem törvényszerű, de míg az első kitolás átlagosan 20 perc és 3 óra közé tehető, addig a második plafonja 60 perc. Az is közre játszhat ebben, hogy a kismama már emlékszik arra, hogyan kell hatékonyan nyomni.

3. Előbb indul meg a második baba

Bár a szülés várható időpontja mindig csak egy erős becslés, általában a második baba kicsit korábban érkezik a kiírt dátumhoz képest, mint az első. Átlagosan egy héttel korábban.

4. Erősebben jelentkezhetnek a méhösszehúzódások a szülés után

Sokan az első három-öt napban tapasztalnak méhösszehúzódást, főleg szoptatás alatt, amikor felszabadul az oxitocin hormon. Ezek az érzetek erősebben jelentkeznek másodszor általában.

5. Magabiztosabbnak érezheted magad – a szülésben és az anyaságban is

Annak ellenére, hogy a második születésed más lesz, mint az első, a folyamaton már egyszer keresztülmentél, így egy kicsit többet tudsz arról, hogy mire számíthatsz. A másodszor szülő nők jobban bíznak a testükben, abban, hogy meg tudják csinálni, hiszen egyszer már megtapasztalták, hogy mire képesek.

Sok anya azt is tapasztalja, hogy második alkalommal jobban élvezi az anyaságot, mert kevesebbet aggódik és sokkal magabiztosabbak. De másodszor se felejtsd el, hogy mindig kérhetsz segítséget!