Terhesség

5 dolog, amit nem tehetsz terhesen és szoptatáskor (vagy amikről csak mondják, hogy nem teheted)

A legtöbb várandós inkább megtagad magától szinte mindent, csak baj ne legyen. Mások inkább keresik a középutat...
2022. Március 11.
Fotó: Getty

A terhesség időszaka nem más, mint egy végeláthatatlan tiltólista. És amikor a csodás baba végül megérkezik, általában akkor döbbennek rá az anyák, hogy a tiltásoknak egyáltalán nincs végük, sőt, akár két évig is folytatódhatnak, a szoptatás függvényében. Hiszen ami tilos várandósan, az bizony nem ajánlott anyatejes tápláláskor is.

De azért gondoljuk csak át még egyszer!

Először is ezt a fogalmat kell újraértelmeznünk: ’tilos’. Kis iróniával azt mondhatnánk, hogy várandós állapotban minden tilos. Ugyanakkor semmi sem az. Mivel ugyanis terhes nőkkel érthető módon nem kísérleteznek, valójában nincsenek egzakt adatok arra nézve, hogy az életmódunk mely része károsíthatja a magzatot, és hogyan.

Az orvosok megoldása ezért általában a legegyszerűbb: ne csináljunk semmit, amivel kapcsolatban egyáltalán valaha is felmerült kockázat.

Ez teljesen logikus és racionális is, csakhogy nem minden kismama képes józan és állhatatos maradni, amikor tombolnak a hormonok. Persze ez még nem ok arra, hogy keresgéljük a határaikat.

De lássuk, mik azok a dolgok, amik “véleményesek”!

Érlelt sajt, máj, májkrém, halfélék, tenger gyümölcsei

Egy sor olyan ételféleség van, amit nem ajánlanak várandósoknak fogyasztásra. Ugyanakkor senki nem tud bizonyítékokat mutatni, hogy károsodást okoznának. A többség persze úgy dönt, hogy akkor inkább el is hagyja ezeket, és bizony ez a helyes viselkedés. Ugyanakkor szeretnénk felmenteni azokat a gyengébb egyéniségeket, akiknek mondjuk pont a májkrém a kedvencük. Nyugodjanak meg, valószínűleg nem lesz semmi baja a babájuknak tőle, ahogy attól sem, ha brie sajtot falatoznak vagy épp tengeri herkentyűket. Persze ha meg tudják állni, egyszerűbb, ha nem teszik.

Meleg víz, gyógyvíz

Sok minden van, amit nem igazán ajánlanak, de nagyon nehéz lemondani róla. Ilyen például a forró kádfürdő. Nagyon félelmetes a gondolat, hogy bármi baja lehet tőle a babánknak, esetleg koraszülés fordulhat elő, de tény: nem könnyű átállni zuhanyzásra az önkényeztető fürdés helyett. Vélhetően semmi baj nem lesz a kádfürdőtől, ugyanakkor arra azért törekedjünk, hogy megtaláljuk a középutat: a víz ne legyen forró, a meleget azért megkockáztathatjuk. Fokokat hiába keresünk, a legtöbb helyen nem írnak, vagy a legkülönfélébb értékekkel. Hallgassunk a józan eszünkre ez ügyben!

Emelés

Nyilván az a legjobb, ha egy-két kilónál többet nem emelünk, de a legtöbbünk élete nem úgy áll össze, hogy ezt megtehetnénk. Gondoljunk csak azokra az anyákra, ahol a második, harmadik, sokadik gyerek érkezik! Nekik a tesókat mindenképp emelgetniük kell, ami akár tíz kilót is jelenthet. Szerencsére ebből  nem szokott tragédia lenni, ahogy abból sem, ha hazavisszük a bevásárlást. Persze ha tudunk kit megkérni, inkább tegyük meg! Ha pedig egyéb betegség miatt is eltilt tőle az orvos, akkor tessék komolyan venni!

Kávé

Sokan mellőzik ilyenkor, de a legtöbb szakértő még a két adagot is megengedi naponta. Annyival azért el lehet lenni, nem igaz? Főleg, ha gyengébb, tejes verziókat keverünk. 

Gyógyszerek, kemikáliák

Nehéz dolog, amikor nagyon fáj a fejed, de aggódsz amiatt, hogy baja lehet a magzatnak, ha beveszel egy gyógyszert. Nagyon óvatosnak kell lenni, de nem vagy azért teljes csapdahelyzetben. Vannak hatóanyagok, amik veszélytelenek, a terhesgondozást végző nőgyógyászod ezeket pontosan fel fogja neked sorolni. A legtöbb szer dobozán van is erről iránymutatás, többnyire tiltás a biztonság kedvéért, ezért muszáj, hogy orvossal pontosítsd a dolgot. Ezzel együtt azt tanácsoljuk, hogy kicsit tűrj tovább, mint azt korábban megszoktad: ne vegyél be pirulát minden kisebb rosszullétre. Ugyanakkor a magas lázat komolyan kell venni, mert az bizony már kihathat a kicsire. Persze vannak gyengéd lázcsillapító megoldások is.

Ami a háztartási tisztítószereket illeti, szintén óvatosságot igényelnek, hiszen felszívódva méregként működnek. Itt az alkalom, hogy lecseréld a flakonjaidat természetes anyagokra! Nagyanyáinktól tudjuk, hogy egy sor egyszerű készítmény jól tisztít, mint az ecet vagy a mosószóda.

Sokan félnek a hajfestékektől is, de ezt inkább a tévhitek kategóriájába sorolnánk. Ezek a termékek nem tartalmaznak olyan dózisú toxikus anyagot, ami árthat, és csak rövid ideig érintkeznek a bőröddel. Ám ha benned mégis szorongás van ezzel kapcsolatban, próbálj kíméletesebb festési módszereket, természetes anyagokat keresni, esetleg maradj a melírnál. Hiszen néha az aggódás rosszabbat tesz, mint egy kis festék…