Terhesség

9 dolog, amiről igenis kemény lemondani, hiába örülünk, hogy babát várunk

A legegyszerűbb az, ha a kismama semmit nem csinál, csak leül egy sarokba, és megvárja a kilencedik hónap végét. Mármint aszerint, aki nem terhes...
2021. Május 03.
Kicsit sok a tiltás... Fotó: GettyImages

Az ember olyan boldog attól, hogy babája lesz, hogy semmiségnek tűnik egy kis lemondás. Aztán még egy. Meg még egy. És a végén azon kapjuk magunkat, hogy már semmit nem merünk enni-inni-csinálni, nehogy ártsunk vele a magzatnak. Igen ám, csakhogy kilenc hónap nem is olyan rövid idő, pláne, ha minimum megduplázódik a szoptatás miatt. Igenis nehéz lemondani sok kedvencünkről, pláne, hogy egyértelmű tiltás nagyon kevés van. Drogok, égetett szeszek és erős gyógyszerek: nyilván. Minden másban azonban meg a hímezés-hámozás, még orvosi részről is.

A tipikus az, hogy totálisan magadra vagy hagyva. Az ajánlások ugyanis soha nem konkrétak: rád van bízva, hogyan értelmezed őket. És bizony néha ez a legrosszabb. Mert nagyon vágysz erre vagy arra, hiszen fokozott érzelmi állapotban, nehéz fizikai helyzetben különösen szükséged van kényeztetésre. Viszont a felelősségét neked kell viselned annak, ha mellényúlsz. Ráadásul meg sem tudod, csak mikor már megszületett a babád.

Érlelt sajtok

Nem tűnik nagy dolognak, ugye? Na jó, hát nem lehet érlelt sajtokat enni. Meg pasztörizálatlant. Meg nyerset. Meg kecskét. Ja, azt igen. Vagy mégsem. Ezer bizonytalanság, aminek már úgyis tudjuk, mi lesz a vége: a kávé, az alkohol, a félig nyers húsok és csípős ételek után le kell mondani egy újabb kedves ételcsoportunkról. Mert persze, sajt az is, amit ipari tömbökben állítanak elő piros fóliába csomagolva, na de a műfaj királynője mégiscsak a brie… meg a kéksajt… meg a gorgonzola.

Csírák

Na, ez sem egyszerű. Merthogy a saláta egészséges. De ha eddig raktál bele csírát – ami ugye “hiperegészséges” – akkor ezúttal kerüld el jó messzire. Jobb, ha nem adsz esélyt a hasmenést, hányást okozó baciknak!  

Forró fürdő

Oh, ez az egyik legnehezebb. Főleg télen, amikor az ember másra sem vágyik a nap végén, mint hogy belemerüljön a szokásos habfürdős álomba. Na de langyosan? Lelombozó. Úgyhogy mit csinálunk, ülünk a kádban, folyik a víz, mi meg szorongatjuk a hőmérőt, és próbáljuk a víz felett tartani a hasunkat, hogy csak nehogy baj legyen. Eközben azért próbáljuk kimaxolni a hőmérsékletet: oké, ha a testünk 37 fokos, akkor 38-ból még nem lehet baj. Vagy igen? Megpróbálhatsz utána olvasni, nem leszel okosabb.

Azokról aztán nem is beszélek, akik ahogy van, úgy tiltják a kádfürdőt. Hát, zuhanyozzanak ők akkor…

Gyógyvíz és szauna

Kézenfekvő, hogy a terhességed közepén kapsz ajándékba egy wellnesshotel-utalványt. Nagyon jó. Csak hát szaunát eleve nem használhatsz, gőzt se nagyon, és a legjobb persze, ha nem mész közös medencébe, pláne meleg vizűbe. Gyógyvíz? Gyorsan felejtsd el. Persze ha odaértek, és a helyi egészségügyi központnál érdeklődsz, hogy használhatják-e a szolgáltatásaikat kismamák, akkor sűrűn bólogatni szoktak: hát persze! Nem tudsz okos lenni, és persze inkább kihagyod. Ezt is.

Kávé a régi mennyiségben

Igazi kiszúrás, mert nem elég, hogy nem alszol éjjel a sok pisilés miatt, még lelkiismeret-furdalásod is van, ha próbálod koffeinnel behozni a lemaradást. Ne aggódj, ez nem lesz jobb akkor se, ha a baba megszületik. Dupla támadást intéz a szokásos duplád ellen: éjjel majd nem hagy aludni, viszont a szoptatás miatt nem is nagyon spannolhatod magad kávéval. Na jó, egy kicsit. Na jó, egy lazát. Kettőt. Na de legszívesebben egy vödörrel innál, és jó erőset. Hát, nem fogsz.

Alkohol

Ne is beszéljünk róla! A legegyszerűbb tiltani a végtelenségig, és a kénköves poklot emlegetni, ha csak meglátnak nálad egy laza hosszúlépést. Pedig te csak egy nagyon kicsire vágynál. Épp csak az ízére. Sok szódával. Hiszen baromi meleg van. És annyi bajod van a nagyobbikkal. És nagyon kell a lazítás. Már nem bírod. Próbálkozz inkább a meditációval!

Cipekedés

Tilos, nyilvánvaló. Csakhogy nincs mindenkinek segítsége. Igen, van, hogy a kismamának kell bevásárolni. És persze a tesót felemelni, hiába tíz kiló már. És az ágyat is muszáj volt eltolni, különben a szerelő… ismerjük. És már megint a stressz: úristen, csak nem csináltam bajt? A tapasztalat az, hogy nem, ne aggódj. Ugyanakkor nyilván nem szabad kockáztatni, amit lehet, hagyj most helyben. De legalább tudnánk, hogy hány kilót szabad emelni pontosan…

Hason fekvés

Nem ér nevetni, pár hónap után igenis hiányzik. Főleg akkor, ha eleve csak hason tudtál aludni. De ki kell bírnod. Örülj, ha egyáltalán most aludni tudsz!

Alvás

Dehogy tudsz. Ezt ugyan nem tiltja semmilyen szabály, ez egyszerűen csak nem megy. A harmadik trimeszterben már biztosan annyit fogsz vécére járni, hogy inkább már vissza sem fekszel. Nagyon jó kis tréning, mert ha a kicsikéd megszületik, pont ezt a sorozatot folytathatod, csak már szoptatással. Hát nem teljesen mindegy, mi miatt nem alszol még másfél éven át?!