Terhesség

7 jel, hogy a baba már a medencébe helyezkedett, és hamarosan érkezik

A várandósság vége felé vagy, tapasztaltál is olyan tüneteket, mint a gyomorégés, nehézlégzés, sőt, már a kórházi táska is bepakolva várja a baba érkezését. De mégis honnan tudhatod, hogy a tested már készül rá, és hamarosan kezdődik a vajúdás?
2021. Április 19.
7 jele, hogy a baba már a medencébe helyezkedett, és hamarosan érkezik (Fotó: Getty Images)

Például onnan, ha a baba már behelyezkedett a medencébe.

Ahogy azt a Romper.com cikke is írja, a terhesség vége felé a baba “leszáll” a medencébe, lejjebb helyezkedik. Dr. Kecia Gaither szülész-nőgyógyász, a NYC Health&Hospitals/Lincoln várandós ellátási igazgatója szerint ilyenkor a baba fejével a medencébe ereszkedik, a szeméremcsont felé – ez jelzi, hogy közeledik a vajúdás.

A legtöbb első babáját váró kismama azt tapasztalja, hogy a baba a terhesség utolsó két hete környékén helyezkedik be a medencébe, míg azok, akik nem az első szülésre készülnek, lehet, hogy ezt nem érzik, mert a medencéjük már kitágult az első szülés során.

Milyen jelei lehetnek annak, hogy a baba már behelyezkedett a medencébe, készülve a világra jövetelre?

A szokásosnál is többet jársz a mosdóba

Dr. Heather Irobunda szülész-nőgyógyász szerint ez a megnövekedett kismedencei nyomásnak köszönhető: “Amikor a baba alacsonyabban helyezkedik be a medencébe, a méh súlya – a növekvő babáéval együtt – a hólyagra nehezedik. Ez a súly csökkenti azt a vizeletmennyiséget, amit a húgyhólyag tartani tud, mielőtt vizelési ingert éreznél” – magyarázta. Ez bővebb hüvelyváladékozást eredményezhet, és kismedencei fájdalomhoz is vezethet, ahogy a baba feje nyomást gyakorol a medencei szalagokra.

Kevésbé éghet a gyomrod

Ha tapasztaltál gyomorégést, a jó hír az, hogy amikor a baba lejjebb ereszkedik, enyhülhet a gyomorégés, mert Irobunda szerint “a méh nem nyomja fel a vékonybelet és a gyomrot”, ami általában a terhesség alatti gyomorégés egyik oka. Másoknál azonban lehet, hogy ez nem hoz változást, mert akad, akinél a terhességi gyomorégés fő oka a lassabb emésztés, amit a progeszteron szintjének várandósság alatti növekedése okoz. A lassabb emésztés pedig továbbra is fennállhat, függetlenül attól, hogy a baba lejjebb ereszkedett.

Könnyebb lesz a légzés

Ha magasan hordtad a pocakodat (de akár akkor is, ha nem), valószínűleg tapasztaltad a terhességi légszomjat. Amikor a baba leereszkedik, az lehetővé teszi a könnyebb légzést. Irobunda szerint ahogy a baba behelyezkedik a medencébe, több helyet hagy a tüdő tágulásának légzéskor.

Változhat a járásod

Ha azt veszed észre, hogy a járásod egy kicsit a pingvinekéhez kezd hasonlítani, az is lehet a jele annak, hogy a baba lejjebb ereszkedett. “Ez azért van, mert a medence és a csípő csontjai elmozdulhatnak, hogy több tere legyen a babának, ami szélesíti álláskor a lábak közti távolságot”.

Másképp nézhet ki a pocakod

A pocak alacsonyabbnak vagy könnycseppre hasonlítónak tűnhet inkább, mint kiálló gömbnek”. Ennek az oka, hogy a baba most lejjebb helyezkedik el.

A szokottnál többet tudsz enni

A harmadik trimeszterben sok kismamának nehéz egyszerre nagyobb mennyiségű ételt enni, mert a növekvő baba nyomja a gyomrot. De amikor a baba leereszkedik, hirtelen azt tapasztalhatod, hogy több ételt tudsz fogyasztani anélkül, hogy rosszul lennél. Ahogy Irobunda mondja, éhesebbnek is érezheted magad, mert már több helye van a gyomrodnak a tágulásra, ezzel pedig növekszik a kapacitása.

Kellemetlen hüvelyi érzés

A folyamat része lehet az is, ha a hüvely területén fájdalmat érzel. Amikor a baba leereszkedik, néhányan kellemetlen érzést tapasztalnak a hüvelyben, ami nyilalló, áramütésszerű fájdalom is lehet. Ezt az okozza, hogy a méh néhány medencei idegen nyugszik. Ez a terhesség végének normális velejárója lehet.