Terhesség

8 divatos lánynév a királyi családokban

Ha már tudjátok, hogy kislánnyal bővül a család, de még nem döntöttétek el, milyen nevet kapjon, nézzétek át ezt az illusztris listát - a közös bennük az, hogy mindegyiket királynők, hercegnők kapták.
2021. Április 14.
Ha királyi névre vágsz, van pár tippünk a névadáshoz Fotó: Getty Images

A fáma szerint egy-egy névhez bizonyos jellemvonások is szorosan kapcsolódnak. Ha kicsit jobban megismered, milyen tulajdonságokkal rendelkeztek (vagy rendelkeznek a ma is élők) és hogyan lopták be magukat a népük szívébe, a ti döntéseteket  is megkönnyítheti.

Alexandra

Ha olyan nevet keresnétek, ami kapcsolódik II. Erzsébet brit királynőhöz, de ezt a nevet kevésbé érzitek magatokénak, jó választás lehet az Alexandra, az 1926-ban született és ma is aktív életet élő királynő teljes neve ugyanis így hangzik: Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Ő számít a világon leghosszabb ideje trónon lévő női uralkodónak.

Anna

II. Erzsébet és Fülöp herceg egyetlen lánygyermeke igazi lázadó hercegnő, aki soha nem félt a saját útját járni még úgy sem, hogy az életét szigorú szabályok uralják. Szabadságvágyát leginkább lóháton éli ki, nőiessége és bája még akkor is átható, amikor nyeregbe száll és versenyre kell a többi lovassal. Háromszor házasodott és két gyermeket szült, a 60-as 70-es években igazi stílusikonnak számított. Az Anna 2020 legnépszerűbb lányneveinek listáján a második helyen áll.

Asztrid

Astrid hercegnő az egykori belga király II. Alberto és Paula hercegnő egyetlen lánygyermeke. Neve azt jelenti, az istennőknek kedves személy. Korábban a Belga Vöröskereszt elnökeként tevékenykedett, és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli tagjának választották. Kitartóan – és eredményesen – küzdött a taposóaknák betiltásáért, és hosszú ideig támogatta a robbanások sérültjeinek jogait.

Diána

A walesi hercegné Vilmos és Harry herceg fiatalon elhunyt édesanyja, Károly herceg első felesége. Bár válásuk után sokan azt gondolták, hogy Lady Di a feledés homályába vész, ez nem történt meg, az emberek szeretete továbbra is elkísérte, mert rendkívül sokat jótékonykodott és mindig szívén viselte az elesettek sorsát. 

Karolina

A csodaszép Carolina monacói hercegnő neve hazánkban is anyakönyvezhető, mégsem élnek sokan ezzel a lehetőséggel. Az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedő Carolina hercegnő Grace Kelly és III. Rainier monacói herceg szerelmének gyümölcse, ma már ő is négy gyermek édesanyja. Mindazért, amit értük tett, maguk a gyerekek adományozták neki a Mosolyrend nemzetközi kitüntetését, az értük tanúsított gondoskodásért és segítségért cserébe.

Letícia

Letícia királyné a spanyol király, VI. Fülöp felesége, két kislány, Leonóra és Zsófia édesanyja. Férjével számtalan hivatalos eseményen méltón képviseli a spanyol koronát, amihez az is hozzájárul, hogy már házasságkötése előtt a királyi palotában élt, ahol az anyósa, Zsófia királyné készítette fel a rá váró feladatokra. A spanyolok szimpátiáját és szeretetét gyorsan kiérdemelte, nagyon sok jótékonysági szervezet munkáját támogatja és kiemelten fontosnak a tartja a rák elleni küzdelmet.

Megán

Való igaz, magyarított formájával valószínűleg nehezebb megbarátkozni, mint Meghan Markle nevével, akinek mégis megtetszik, jó, ha tudja, hogy anyakönyvezhető Magyarországon is. Harry herceg felesége igen megosztó személyiség, amit leginkább a Megxitnek (azaz a brit királyi családtól való visszavonulásnak) és az Oprah Winfreynek adott botrányos interjúnak köszönhet.

Viktória

Ezt a nevet már a jelentése (győzelem) miatt is sokan választják, népszerűségét azonban előmozdítja az is, hogy az Egyesült Királyság egyik legmeghatározóbb nőalakja, Victoria királynő viselte ezt a nevet. Amikor Victoria 18 évesen trónra került, Anglia államformája már alkotmányos monarchia volt, így csak jelképes hatalommal rendelkezett, mégis nagy politikai befolyásra tett szert. A 2020-ban anyakönyvezett lánynevek 100-as listájában a 35. helyen áll.