Terhesség

A beteg magzatot sem engednék elvetetni az új törvény szerint

Szigorítanák a terhességmegszakítást Lengyelországban: beteg magzat esetén sem lehetne megszakítani a terhességet egy új törvénymódosítás értelmében.
2017. December 04.
Szigoríthatják az abortuszt

Lengyelországban az érvényben lévő magzatvédő törvény szerint akkor lehet megszakítani a terhességet, ha a magzat visszafordíthatatlan vagy életveszélyes károsodást szenvedett, vagy ha gyógyíthatatlan beteg. Egy polgári kezdeményezés most ez utóbbi kitételt tiltaná a szejmbe benyújtott törvénymódosítási tervezettel. A javaslatot aláírásukkal eddig 830 ezren támogatták.

A javaslat benyújtói arra hívták fel a figyelmet, hogy évente kb. ezer abortuszt végeznek el, nagyrészt Down-szindrómás magzatok esetében. Kaja Godek, a tervezetet benyújtó polgári bizottság képviselője, aki egy Down-szindrómás gyerek anyja elmondta, hogy a nagyszámú aláírás arra mutat rá, hogy “a lengyelek érzékenyek a gyengébbek és a betegek sorsa iránt”.

A lengyel parlament éppen tavaly ősszel utasított el egy másik polgári kezdeményezést abortusz témában: akkor teljes abortusztilalmat akartak egy törvényjavaslattal. A tervezetet félmillióan írták alá, de országos tiltakozást váltott ki. Akkor az összes parlamenti frakcióban voltak képviselők, akik ellenezték a javaslatot, ami büntethetővé tette volna az abortuszt végző orvosokat és az anyákat is.

A mostani kezdeményezés nem tartalmazza a büntethetőséget. Több vezető politikus is támogatja a törvénymódosítást.

Ezzel egy időben egy másik abortuszra vonatkozó tervezetet is benyújtottak: eszerint a terhesség 12. hetéig szabadon választható lenne a terhességmegszakítás és visszaállítanák az esemény utáni tabletta szabad forgalmazását (jelenleg ez most vényköteles Lengyelországban). Jelenleg a 12 hetesnél fiatalabb terhesség csak akkor szakítható meg, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Bármikor megszakítható a terhesség, ha a magzat beteg, vagy ha az anya élete veszélyben van.

Kapcsolódó cikkeink abortusz témában:

Abortusz: mikor végezhető, és mennyire veszélyes?

Terhességmegszakítás

Abortusz: leggyakrabban súlyos válsághelyzetre hivatkoznak

Forrás: MTI