Nem egyformán hízunk! Vajon mi lehet az oka, hogy az egyik kismama alig hat-hét kilót szed föl a várandósság alatt, a másik meg harminc kilót is? Ezek a különbségek – ahogy azt a mindennapi életben is tapasztaljuk – nem magyarázhatók minden esetben az elfogyasztott táplálék minőségével és mennyiségével. A hízásban, így a várandósság alatti hízásban alkati tényezők is szerepet játszanak, valamint a hormonális változások, amelyek befolyásolják anyagcserénket.
A pajzsmirigyhormonok szintje, a növekedési hormon, a mellékvesekéreg-hormon éppúgy alakíthatja súlyunkat, mint a különféle lelki tényezők és társadalmi hatások. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy minden kismama bármennyit ehet, és azt, amit akar. Bizonyos fontos változtatásokra előbb-utóbb szükséged lesz saját egészséged és a kisbaba érdekében is.
Fontold meg!
Lehetőleg kerüld, vagy legalább csökkentsd jelentősen a cukorfogyasztást. Gondolj a (nem is annyira) rejtett cukorforrásokra is: például az instant kakaó- és kávéporokra.
Ne, vagy csak nagyon ritkán, havonta legfeljebb egyszer szerepeljen az étrendben zsíros hús vagy felvágott.
Kerüld a mesterséges édesítőszereket, ízfokozókat (nátrium-glutamát), mesterséges színezékeket és aromákat. Szervezetünknek semmi szüksége ezekre a vegyszerekre, a természetes ízek és színek épp eléggé sokfélék.
Kerüld az üres kalóriákat. Ez a fogalom olyan élelmiszereket, italokat takar, amelyek hasznos alkotóelemeket nem, vagy alig tartalmaznak. Jó példa rá a cukorkák tömkelege, a szénsavas üdítők, a sütemények nagy része.
Szerepeljen étrendedben minél nagyobb arányban úgynevezett természetes állapotú élelmiszer, nyers zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona. Ez nem azt jelenti, hogy a búzát gyökerestül, a húst pedig szőröstül-bőröstül, nyersen kell felfalni, hanem csupán annyit, hogy igyekezz az építő nyersanyagokat, vitaminokat kímélő eljárással főzni, és azért minél többet nyersen fogyasztani
.
Várandósan ne egyél olyan ételeket, amelyek nyers állati szöveteket tartalmaznak. Kerülendő a nem pasztőrözött tejből készített sajt, a lágy tojás, a nyers, füstölt húsok, a félig átsütött húsok. Ezek olyan kórokozókat tartalmaznak, amelyek –ritkán ugyan – de veszélyeztethetik a magzatot
.
Szeretnél többet olvasni erről a témáról? Részletes fejezetet találsz a várandósság alatti táplálkozásról is 127 recepttel W. Ungváry Renáta szakácskönyvében.
Kapcsolódó cikkeink:
Mit ne egyen a mama, hogy jól legyen a baba?
A babaváró étrend szabályai
Babát vársz! Mit miért eszel?
Forrás: Kismama magazin