Terhesség

Mit ne egyen a mama, hogy jól legyen a baba?

Idegtépővé tud válni egy idő után, amikor a kismamát kilenc hónapon át azzal traktálják, hogy mostantól minden máshogyan lesz. Nemcsak lesz, hanem már van.
2014. Október 11.

A “mit nem tehetünk terhesen” lista egyeseknek két kötetes regénnyé dagad a fejében, másoknál egy rövidke “tennivalók” jegyzékre apad. Átfedések azonban biztosan akadnak a tiltólistás ételek témakörben.

Amikor beköltözik a baba a pocakba, nemcsak a hormoningadozás miatt lesz sokszor kiszámíthatatlan a kismama hangulata. Öröm és aggodalom ilyenkor kéz a kézben járnak, hiszen az elkövetkező kilenc hónap az anyaság felé vezető legfontosabb lépéseket jelenti. A tét ilyenkor nem más, mint hogy egészséges utód szülessen. És aki ezért bármire hajlandó, az az édesanya. Terhesvitaminok, kismamatorna, baba-mama kapcsolatanalízis, hipnoszülés stb., ezer és ezer dologért képesek vagyunk pénzt, energiát és türelmet adni. Ugye mindezek fényében nem is olyan nagy szó felfüggeszteni a nyers sonka vagy a tartármártás étrenden tartását.

A te tested, az ő élete

A kommunikáció biológiai értelemben a köldökzsinóron keresztül történik. A méhlepény biztosítja a baba számára a tápanyagot, az oxigént, a salakanyagcserét, és a köldökzsinóron át jut el a kicsihez. A placenta emellett védelmet nyújt bizonyos kórokozók és toxikus anyagok ellen is. Azonban mindent nem tud kiszűrni, így az alkohol, koffein, nikotin és néhány baktérium vagy vírus az anya vérkeringéséből a baba vérkeringésébe juthat, ami vetélést, magzati elhalást vagy fogyatékosságot okozhat.

Tiltott ételek

Várandósan a szervezet több veszélynek van kitéve és hajlamosabb a fertőzésekre is, ezért fokozottabb figyelmet kell szentelni az alapanyagokra és a higiéniai előírások betartására. A nyers húsok (pl. tatárbifsztek), felvágottak (nyers, füstölt sonka), halak (lazac) a nem megfelelően tisztított nyers zöldségek (saláták) a toxplasma gondii nevű parazitát juttathatják a szervezetbe, amely aztán komoly veszélyeket jelenthet a mama és a baba számára is. A parazita a macska ürülékével vagy a megfertőzött élelmiszerekkel juthat a szervezetbe. Szerencsére laboratóriumi vizsgálattal kiszűrhető és antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

A nyers, pasztörizálatlan tej és tejtermékek (pl. lágy sajt, camembert, feta) fogyasztása is kerülendő, ugyanis ezekben az élelmiszerekben előfordulhat a listeria monocytogenes nevű baktérium, amely liszteriózist okozhat. Ez a fertőzés ugyancsak nagy kockázatot jelent anyának és kicsinek egyaránt. A nyers tojás vagy az abból készült ételek (pl. tartármártás) a szalmonella miatt tiltottak. A mogyoró és diófélék fogyasztása pedig a legújabb kutatások szerint a születendő kicsinél az allergiára való hajlamot fokozhatja, ezért ezeket is inkább hagyjuk ki táplálkozásunkból.

Tűrt ételek

Szinte minden terhességgel kapcsolatos film vagy jelenet előszeretettel dolgozza fel a „kívánós kismama” témát. A valóságból merítenek, és tényleg sokakat megmosolyogtat, amikor a várandós anyuka este 11 órakor leküzdhetetlen vágyat érez egy adag csokis fánk vagy a megunhatatlan kovászos uborka iránt. Az utóbbi eszegetésében nem sok kivetnivalót találhatunk, bár túlzott fogyasztása gyomorégést okozhat, azonban a szénhidrátbombáktól és a zsíros ételektől igyekezzünk távol tartani magunkat. Figyeljünk oda, hogy a fűszeres ételek se a kedvencek táborát erősítsék.

Legyünk résen!

A fokozott higiéniai szabályok betartásával és az említett ételek kerülésével csökkenthetjük a rizikót. Itt az ideje odafigyelni a boltban és hentesnél vásárolt hús, hal és tejtermékekre. A felvágottak tetemes része ugyanis nincs hőkezelve, csak füstölve. Azért, hogy ne kelljen lemondani a finom falatokról, receptjeink között most egy házi pácolt csirkemellet és egy házilag töltött kolbászt ajánlunk.

Kapcsolódó cikkeink:

Az evés a géneket is befolyásolhatja!

Babát vársz! Mit miért eszel?

Forrás: Ízek és Érzések