Terhesség

Az evés a géneket is befolyásolhatja!

A tudósok azt állítják, rájöttek annak a mechanizmusára, hogyan befolyásolja az édesanya étrendje a későbbi cukorbetegség kialakulását születendő gyermekében.
2011. Március 25.

A Cambridge Egyetem kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tették közzé megfigyeléseiket, melyekből kiderült, hogy az anya szegényes étrendje az inzulintermeléshez kapcsolódó egyik génnél mutációt okozhat. A tudósok eddig is tisztában voltak azzal, hogy a terhesség alatti kiegyensúlyozatlan táplálkozás egészségügyi gondokat okozhat az utódoknál, de most talán a magyarázat is megszületett minderre.

A kiegyensúlyozatlan étrend ugyanis a fejlődő magzatnál egy bizonyos génnek a hosszú távú működését károsítja. Ennek a Hnf4a nevű génnek a hasnyálmirigy kifejlődésében és így az inzulintermelésben van fontos szerepe. A patkányokon végzett kísérletek kimutatták, hogy a fehérjében szegény étrenden élő rágcsálók utódainál nagyobb számban fordultak elő diabéteszesek, továbbá, hogy a kor előre haladtával az utódokban ez a gén úgy kezdett el viselkedni, mintha ki lett volna kapcsolva.

A kutatók szerint ez a hibás gén – amelynek kialakulása visszavezethető az anya étrendjére – egyértelműen oka lehet a cukorbetegség kialakulásának.

Dr. Susan Ozanne, a Cambridge Egyetem munkatársa, aki a kísérletet is vezette, azt nyilatkozta, további kutatások során azt is ki kell még deríteni, vajon a magas zsírtartalmú vagy egyéb egészségtelen étrend is hasonló következményekkel jár-e. Az viszont már az eddigi vizsgálatokból is egyértelműen kiderült, hogy az anya táplálkozása a sajátja mellett kihat a gyermeke egészségére is, sőt rajta keresztül még az unokáiéra is.

Táplálkozással kapcsolatos cikkeink:

  • Ezért kell egészségeset enniük a kismamáknak
  • A babavárós étkezés 12 pontja
  • Babát vársz! Mit miért eszel?
  • Forrás: Medipress