Terhesség

A csípőméret szülés után a régi lesz?

A terhesség számtalan testi változást hoz. Ahogy múlik az idő, eltűnődhetsz azon, hogy mely változások maradnak meg, és melyek alakulnak vissza.
2022. Szeptember 16.

Biztosan észrevetted, hogy a terhességed alatt megváltozott, nőtt a csípőd mérete. Ez egy folyamat, ami nagyjából a terhesség 10-12. hetében kezdődik, amikor a relaxin hormon hatására megnyúlnak a szalagok.

A nők csípője eleve szélesebb, mint a férfiaké, aminek egyszerű oka van: a baba át tudjon haladni a szülőcsatornán – mondta a verywellfamily.com-nak Dr. Yen Tran, szülész-nőgyógyász. A terhesség alatt a hormonok lazítanak az ízületeken és szalagokon azért, hogy a baba számára még nagyobb és rugalmasabb legyen az átjárás.  Ez a természetes folyamat hozzájárul a csípő általános kiszélesedéséhez.

Szélesebb is marad a csípő szülés után?

Dr. Tran szerint a medence általában a szülés után négy-tizenkét héttel visszaáll a normál helyzetébe.

„A szülés után, amikor a progeszteronszint csökken, a lazaság is csökken, de a legtöbb nő nem fogja látni ezt a finom változást, de érezheti járás vagy testmozgás közben” – mondta a lapnak Yvonne Bohn, szülész-nőgyógyász. „Nagyon ritka esetekben a lazaság a szeméremcsontok szétválásához vezet akár a szülés előtt, akár a szülés után, ami nagyon megnehezíti a járást.”

Ha valaki csípő- vagy medencefájdalmat tapasztal, valószínű, hogy ez a következő terhességek során visszatér.

Annak érdekében, hogy a szervezet – beleértve a csípőt i- , teljesen felépülhessen, Dr. Tran általában azt javasolja pácienseinek, hogy várjanak 18 hónapot a két terhesség között.

A csípő szélesedése nem észrevehető folyamat, és nem okozhat kellemetlenséget. Dr. Tran azonban felhívja a figyelmet arra, hogy akiknek fájdalma vagy mozgáskorlátozottsága van, forduljon orvoshoz.  Fontos a csípőfájdalom korai diagnosztizálása és kezelése, hogy megelőzzük a jövőbeli problémák kialakulását. A legtöbb terhességgel összefüggő csípőbetegség idővel és orvosi beavatkozásokkal, például fizikoterápiával rendeződik.

Kismedencei fájdalom, medenceövi fájdalom

Szót kell ejteni a Symphysis Pubis Dysfunction (SPD)-ről, ami általános kismedencei fájdalommal jár. Az SPD-nél éles fájdalmat érezhetünk, amikor sportolunk, vagy amikor például amikor be- és kiszállunk az autóból. Becslések szerint a terhesek 41-78%-a tapasztal kismedencei fájdalmat, egyesek a normál terhességi panaszok miatt, mások pedig az SPD következtében.

Az SPD tünetei közé tartozik a fájdalom és érzékenység a szeméremcsont közelében; a lábakba, a csípőbe vagy a hátba sugárzó fájdalom; ami terhelés hatására súlyosbodó fájdalommal jár – magyarázza Dr. Tran. Páciensei SPD-jét olyan kezelések kombinációjával kezeli, mint a fájdalomcsillapítók, a fizikoterápia, a támasztóövek, az injekciók és az akupunktúra.

Szerencsére a legtöbb kismamánál a szülés után 4-12 héttel minden visszatér a normális állapotba, és 80%-uknak a szülés utáni hatodik hónapra megszűnik az SPD-fájdalma – mondja. Egy évvel a szülés után a legtöbb betegnek már alig vagy egyáltalán nincsenek SPD-tünetei.

Néhány várandós csípőfájdalommal küzd ott, ahol a csípőcsont találkozik a gerinccel, az úgynevezett sacroiliacalis ízületben. Dr. Tran szerint ez a fajta fájdalom szúró érzést kelthet, amely a comb hátsó részébe is kiterjed, és általában súlyosbodik terheléssel. A korábbi derékfájás vagy a többszörös terhesség növeli ennek az állapotnak a kockázatát. A sacroiliacalis ízületi fájdalom kezelése ugyanaz, mint az SPD esetében: fájdalomcsillapítás és fizikoterápia.

Fájdalom jelentkezhet még a keresztcsont ízületeinél, a gerinc és csípő tövében, a szeméremcsont elülső részén. Ez a medenceövi fájdalom és kezelése fizikoterápiával, illetve fájdalomcsillapítóval történik.

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu