Terhesség

A fogamzásgátló tényleg csökkenti a libidót?

Már régóta elfogadott nézet, hogy ha fogamzásgátlót szed egy nő, kevésbé kívánja a szexet. A kutatók utánajártak a dolognak. Meglepő eredmény született.
2016. December 30.

Egy nemrégiben megjelent kutatás ledöntötte a fogamzásgátló mítoszát, miszerint jelentősen csökkenti a szexuális vágyat. Más tényezők, mint az életkor és a kapcsolat hossza erősebb befolyásoló tényezők. A kutatást a Journal of Sexual Medicine című kiadvány közölte.

A University of Kentucky és az Indiana University kutatói szerint a női libidót több tényező is befolyásolja, s további kutatások szükségesek a pontos feltérképezésére.

A fogamzásgátlók célja a nem kívánt terhesség bekövetkezésének megelőzése, illetve amennyiben óvszerről van szó, a szexuálisan terjedő betegségek kivédése. Mindenki számára ismert, hogy a szájon át szedett fogamzásgátlók csökkentik a szexuális vágyat. Azonban ez mégsem olyan biztos.

A tanulmány során Dr. Kristen Mark és munkatársai különböző fogamzásgátlók szexuális vágyra gyakorolt hatását vizsgálta kapcsolatban élő nőkben és férfiakban.

„A szexuális vágy és a fogamzásgátlás módja közti kapcsolatot szerettük volna megérteni, főleg hosszútávú kapcsolatokban” – nyilatkozta Dr. Mark. „A legtöbb kutatás nem veszi figyelembe a kapcsolat időtartamát, pedig a legtöbb fogamzásgátlót használó egy hosszútávú, monogám kapcsolat tagja, így fontos csoportot alkotnak a kutatás során.

Három különböző fogamzásgátló módszer szexuális vágyra gyakorolt hatását vizsgálták különböző időtartamú heteroszexuális kapcsolatok során: az orális fogamzásgátlókét, egyéb hormontartalmú fogamzásgátlókét és nem hormontartalmúakét. Több mint 900 résztvevő szoliter és kettős szexuális vágyát, azaz az egyéni, illetve a párkapcsolati libidóját vizsgálták a Sexual Desire Inventory eszköz segítségével.

Az eredmények alapján jelentős különbség adódott a különböző fogamzásgátlók során a nők egyéni illetve párkapcsolati libidója között. A nem hormonális fogamzásgátlót alkalmazók körében nagyobb volt az egyéni szexuális vágy, míg az orális fogamzásgátlót szedőknél a párkapcsolati libidó bizonyult magasabbnak.

Miután a kutatók a párkapcsolat időtartamát és az életkort is figyelembe vették, a különbség nem volt többé szignifikáns.

„Amikor a nők szexuális vágya csökken, valami olyan magyarázatot keresnek, mely nem állandó az életükben” – magyarázta Dr. Mark. „A tévhit, miszerint a hormontartalmú tabletták csökkentik a szexuális vágyat közismert. A klinikai munkámban is gyakran szembesülök ezzel a kérdéssel. Az eredményeink egyértelműek: a tabletták nem ölik meg a vágyat. Ez a kutatás segít ezen mítosz lerombolásában.”

„Folytatni kell a pontatlan anekdota mögötti misztérium megfejtését, így segíthetünk a nőknek az életük során változó szexuális vágy megértését.”

Forrás: MediPress