Terhesség

A fogamzásgátlók új hatására derült fény

A fogamzásgátló tabletták szedése és az izomsérülések közötti kapcsolatra derült fény.
2024. Május 21.
fogamzásgátló tabletta
Kép: Getty Images

A Medicine & Science in Sports & Exercise című szaklapban közzétett tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát szedő női 85 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek izom- vagy ínhúzódást, amelyek leggyakrabban előforduló sportsérülések.

Dr. Luis Rodriguez, a tanulmány vezető szerzője és kollégái egy nemzetközi egészségügyi adatbázis alapján gyűjtötték össze az ortopédiai sérülések adatait, 9sszesen 126 ezer adatot vettek górcső alá. Megvizsgálták az alsó testrészek izom- és ínsérüléseinek arányát az ortopédiai sérülések teljes számához képest különböző csoportokban, beleértve azokat a nőket, akik a sérülés előtt legalább egy évig fogamzásgátló tablettát használtak, és ezt követően is folytatták, valamint azokat a nőket, akik soha nem szedtek fogamzásgátlót. A vizsgálat 18 és 39 év közötti betegekre összpontosított, akik testtömegindexe (BMI) a normálistól a túlsúlyosig terjedt.

A kutatók megállapították, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát használó nők kevesebb izom- és ínsérülést szenvedtek el, mint az ilyen készítményeket nem használók és a férfi résztvevők. Az ortopédiai sérüléseknek csak 0,55 százaléka volt izom- és ínsérülés a fogamzásgátlót szedőknél, szemben a tablettát nem használók 2,55 százalékával és a férfiak 3,49 százalékával.

„Ez a felfedezés alkalmas lehet arra, hogy előremozdítsa a megelőző stratégiákat és a klinikai beavatkozásokat az izom-ín sérülésekből” – mondta Luis Rodriguez a Verywellnek.

Mivel magyarázható a hatás?

Rodriguez szerint még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletták az izom- és ínsérüléseket, de úgy véli, hogy ennek köze lehet a hormonszintekhez. “Az alacsony ösztrogénszinttel rendelkező nőknek (például menopauza után) kevésbé egészséges az izom- és csontrendszerük” – magyarázta Rodriguez. Más szakértők szerint a fogamzásgátló tabletták azért segíthetnek megelőzni az izom- és ínsérüléseket, hogy hatással vannak az ösztrogén hormonra.

Az első és ellentmondásos adatok azt mutatják, hogy a női sportolók izom- és ínsérülései gyakrabban fordulnak elő a menstruációs ciklusnak abban a szakaszában, amikor az ösztrogénszint magas, a progeszteronszint pedig alacsony – írta Dr. Mary Jacobson nőgyógyász a lapnak. Szerinte a fogamzásgátló tablettákban található ösztrogén segíthet az izomtömeg és az erő növelésében, miközben növeli a kötőszövetek kollagéntartalmát is. A túl sok ösztrogén kevésbé merevvé teheti az inakat és a szalagokat, ami növeli a sérülések kockázatát. Az ösztrogén és a progesztin keverékét tartalmazó fogamzásgátló tabletták segíthetnek azáltal, hogy megakadályozzák az ösztrogénszint túl magasra emelkedését.

“Tudjuk, hogy a női nemi hormonok tartósan alacsony szintje, ami a sportolóknál a menstruáció elmaradásához vezet, károsan hat a csontok egészségére, és növeli a stressztörések kockázatát” – mondta Jacobson. A hormonális gyógyszerek szedése azonban a hormonszintek kiegyensúlyozásával segíthet elkerülni ezeket a kockázatokat.