Terhesség

A fogamzásgátlót szedők között kevesebb a rákhalálozás

Azok között a nők között, akik valaha is fogamzásgátló tablettát szedtek, lényegesen kisebb volt a szívbetegségben vagy rákban (főleg gyomor-, méh-, és petefészekrákban) elhunytak száma.
2010. Március 24.

Azok a brit nők, akik valaha fogamzásgátló tablettákat szedtek, kisebb eséllyel halnak meg bármilyen rákban vagy szívelégtelenségben, ellentétben azokkal, akik sohasem szedtek ilyen gyógyszert – olvasható a British Medical Journal internetes oldalán megjelent kutatásban.

Az eredmények némileg magasabb kockázatot mutatnak a fogamzásgátló 45 év alatti, jelenlegi vagy volt használói körében. A kiváltó ok a stressz, amelynek hatása a fiatalabb nőknél körülbelül 10 év után elmúlik. Továbbá a fiatalabb nőkkel ellentétben előny az idősebb nőknél, hogy nagyobb eséllyel esik latba a kisebb mértékű, de a szokásosnál többször felbukkanó kockázat.

1968 májusában a Royal College of General Practitioners (Királyi Háziorvosi Kamara, RCGP) kezdte el a szájon át történő fogamzásgátlás tanulmányt, a világ egyik legnagyobb folyamatos kutatását a fogamzásgátló tabletták egészségre való hatásaival kapcsolatban.

Az RCGP korábbi eredményei a fogamzásgátló tabletták használói között a magasabb halálozási kockázatot sugallták, főként a gyakoribb stroke vagy más érproblémák miatt az idősebb vagy dohányzó nők körében. Habár későbbi jelentések szerint a tabletta szedésének abbahagyásakor ezek a tünetek elmúlnak. Ez alatt az idő alatt viszonylag kevés rákos megbetegedésre találtak bizonyítékot.

A legutóbbi eredményeket az Aberdeeni Egyetem professzora, Philip Hannaford által vezetett kutatásból kapták, melyben 46 ezer önkéntes nőre vett részt, akiknek közel 40 évig kísérték figyelemmel egészségi állapotát. Hosszabb távon az eredmények azt mutatják, hogy azok között a nők között, akik fogamzásgátló tablettát szedtek, lényegesen kisebb volt a szívbetegségben vagy rákban (főleg gyomor-, méh-, és petefészekrákban) elhunytak száma.

“Sok nő számára, főleg azoknak, akik még az első generációs tablettákat szedték sok évvel ezelőtt, megnyugtatóak lehetnek az eredményeink. Azonban ezek az eredmények nem terjednek ki a mostani fogamzásgátló tablettákat szedő nőkre, mivel ezeknek a készítményeknek más kockázatai vannak” – mondta Hannaford. A szakértők kihangsúlyozták, hogy a kockázatok és előnyök egyensúlya világszerte eltérő lehet.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mikor kell abbahagyni a fogamzásgátlót?
  • Hitek és tévhitek – a fogamzásgátlásról
  • A XXI. század fogamzásgátlása
  • Esély az életre
  • Forrás: Medipress