Gyerek

Okosan használva biztonságos

Több mint negyven éve jelent meg az első fogamzásgátló tabletta a nem kívánt terhesség elkerülésére. Akinek már az édesanyja is használt ilyet, azt hiheti, hogy mindent tud ezekről. De jól tudja-e vajon?
2004. Október 25.

Leggyakoribb tévhitek

Idén egy hazai gyógyszercég internetes felmérésben keresett választ arra, milyen tévhitek élnek a magyar nők körében a fogamzásgátlással kapcsolatban. A válaszadók 68%-a védekezik a nem kívánt terhesség ellen tablettával. Majdnem ugyanennyien – 103 válaszadóból 66 – úgy gondolják, hogy a tabletta súlygyarapodást okoz. A kérdőívet kitöltők háromnegyede egyetért abban, hogy a tabletta szedése közben időnként szünetet kell tartani. Annak tudatában, hogy manapság még mindig sokszor van a nem kívánt terhesség hátterében elfelejtett tabletta, elgondolkodtató az a tény, hogy a felmérésben résztvevő nők 63%-a úgy véli, nem okozhat problémát egy-egy kihagyott tabletta. A válaszadók nagy többsége (83%) nem látja akadályát a 35 éves kor feletti tablettaszedésnek.

A magyarországi adatok azt bizonyítják, hogy hazánkban is jelen vannak a nők gondolkodásmódjában a fogamzásgátlással kapcsolatos tévhitek. Ezek eloszlatása nagyon fontos feladat annak érdekében, hogy a nők teljes meggyőződéssel, odafigyeléssel és biztonsággal használják a tablettát.

Tévhit: a tabletta súlygyarapodást okoz

A nők a koruk előrehaladtával bekövetkező súlygyarapodásért legtöbbször a fogamzásgátló tablettát teszik felelőssé. Tanulmányok azt bizonyítják, hogy azok a nők, akik a korszerű alacsony dózisú tablettákat szedik, nem hajlamosabbak a súlygyarapodásra, mint más nőtársaik. A vizsgálatban részt vett nők közel kétharmadának súlya 6 cikluson át nem változott, sőt öt nő közül egy akár 2 kg-ot is fogyott. Több mint 2 kg-os súlygyarapodás mindössze 15%-uknál volt tapasztalható, ez azonban ugyanilyen arányban azon nők esetében is fennállt, akik nem szedtek fogamzásgátló tablettát.

Tévhit: időnként szünetet kell tartani a tabletta szedésében

Nem bizonyított, hogy a tabletta abbahagyása orvosilag indokolt, vagy jótékony hatású lenne. Valójában a tabletta szedésének szüneteltetése csak növeli a nem tervezett terhesség kockázatát – akármilyen más módszert is választana ezekben az időszakokban, valószínűleg kevésbé lesz hatékony. És még abban az esetben is, ha nincs szükség fogamzásgátló módszerre egy rövid ideig, a tabletta szedésének abbahagyása, majd szedésének újrakezdése növeli annak esélyét, hogy egy ideig rövid élettartamú mellékhatások jelentkezhetnek a szedés újrakezdésekor.

Tévhit: a kihagyott tabletta nem jelent okot az aggodalomra

A tabletta egyike a legbiztonságosabb fogamzásgátló módszereknek. Azonban a megbízhatósága alapvetően abban rejlik, hogy a nők odafigyelnek-e szedésére. Ha nem az előírásoknak megfelelően szedik őket, nem bízhatnak abban, hogy megvéd egy nem kívánt terhességtől. A tablettaszedők körében az elfelejtett tabletták a nem kívánt terhesség leggyakoribb okai, továbbá növelik a mellékhatások, mint pl. a ciklusok közti vérzések kialakulásának esélyét.

Tévhit: 35 év feletti nőknek nem tanácsos fogamzásgátló tabletta szedése

Nem látjuk okát annak, hogy egy egészséges, nem dohányzó nő miért ne használhatná a mai korszerű, alacsony dózisú tablettákat egészen a klimaxig. A kombinált tabletták a fogamzásgátláson túl további előnyökkel is rendelkeznek, csökkentik a csontritkulás esélyét, a petefészek- és méhen belüli rák kockázatát, valamint rendszeressé teszik a ciklust. Ezen előnyök kifejezetten fontosak az idősebb nők számára. Az egyedüli korhatár a tablettával kapcsolatban kizárólag a dohányzó nőket érinti. Azoknak a 35 év feletti nőknek, akik dohányoznak, tanácsos olyan hormontartalmú fogamzásgátló szert szedniük, amely nem tartalmaz ösztrogént.

Forrás: HáziPatika.com