Gyerek

Hitek és tévhitek – a fogamzásgátlásról

A fogamzóképes korú nő elvileg az év minden napján teherbe eshet - legfeljebb nem valószínű. Ha nem élne annyi tévhit a fogamzóképességgel kapcsolatban, bizonyára kevesebb meglepetés-baba születne.
2003. Április 29.

Számtalan tévhit tartja magát a fogamzásgátlással kapcsolatban, jóllehet, elég könnyű őket megcáfolni. Márpedig teherbe lehet esni menstruáció és szoptatás alatt is, az első menstruáció előtt és az utolsó után is! Nem mindig és mindenkinek a hormonháztartása van “garanciálisan természetes fogamzásgátlásra beállítva” ezekben az említett időszakokban. Aztán érdemes sorra venni a hormonális fogamzásgátlóval szembeni félelmeket is.

1. Nem lehet teherbe esni, ha…?

Az első és leggyakoribb tévhit, hogy ma már olyan biztonságos fogamzásgátlók birtokában vagyunk, hogy mindenki szabadon “garázdálkodhat” és élvezheti a szexuális élet örömeit. Bár ezt hirdeti rengeteg reklám és magát felvilágosítónak hirdető sajtótermék, valójában nagy tévedésről van szó, aminek végzetes következményei is lehetnek.

Helyesebb volna úgy fogalmazni, hogy a nemi élet következményeként szinte mindig teherbe lehet esni, legfeljebb nagyon kis valószínűséggel.

2. A nők havi ciklusának egyetlen napjáról sem állíthatjuk…

hogy a fogamzás teljesen kizárt. Tény, hogy a természetes módszerek pont azon alapszanak, hogy vannak olyan napok, amikor ennek rendkívül kicsi a valószínűsége, de az esetleges meglepetéssel mindig kell számolnunk.

A rendszerint szabályos ciklusúaknál is lehetnek eltérések stressz, betegség, klímaváltozás vagy éppen (szexuális) öröm hatására, a tüszőrepedés bizony előbb is bekövetkezhet. Másrészt a spermiumok is meglepő életképességről tehetnek tanúbizonyságot. Eléldegélnek olykor 8 teljes napig is, mintha csak az ovulációra várnának.

3. A szoptatás megvéd a teherbeeséstől (?)

A nagyon rendszeres és sűrű, négyóránkénti szoptatás mellett sem garanciális a szervezet természetes fogamzásgátlása. A szoptatás közben ugyan sokáig nem tér vissza a menstruáció, de azt senki nem tudhatja, mikor lesz megint. Azt pedig mindenképpen megelőzi egy peteérés. Speciális, szoptatást nem befolyásoló mikropillekkel, kondommal vagy pesszáriummal érdemes védekezni.

4. Az egyes fogamzásgátlóknál sem beszélhetünk abszolút biztonságról

Sokat jelent ugyan, ha az adott módszert megfelelően, a szabályok betartásával, pontosan használjuk, de ha egy pillantást vetünk a hatékonyságot megmutató Pearl-indexre, máris láthatjuk, hogy pl. a teljesen biztos módszernek tartott kondom használata ellenére, hány babának adunk esélyt az életre.

5. A kondom tényleg megvéd (?)

Elég, ha egyetlen spermium utat talál magának, ha nem sikerül tökéletesen, a hüvely számára spermiummentesen befejezni az aktust. Márpedig “nobody is perfect” – senki sem tökéletes. A kondom méretének is megfelelőnek kell lennie. A túl kicsi és a túl nagy sem biztosít megfelelő védelmet. A kettős (kondom+hüvelyi kúp) védekezés nem ad dupla biztonságot. Feltétlenül figyelni kell rá, hogy ha a kúp zsíroldékony, tönkreteheti a kondom latex anyagát.

6. A fogamzásgátló tabletták segítségével már bárki biztonsággal védekezhet (?)

Rendszeres használat mellett is sokat veszíthet hatékonyságából a fogamzásgátló egy egyszerű és ártalmatlannak tűnő influenzára szedett gyógyszer, fájdalomcsillapító tabletta bevételének hatására. Öröklött betegségek, trombózishajlam vagy bizonyos krónikus betegségekre szedett gyógyszerekkel adott kereszthatása miatt életveszélyes állapotot is eredményezhet. Nemcsak az AIDS, a hepatitis C terjed nemi érintkezéssel, de a humán papilloma vírus is, ami a partnerváltogatóknál nagyobb eséllyel telepszik meg és okoz méhnyakrákot. Márpedig a tabletta nem véd a fertőzésektől.

7. Még ha az orvos mondja is…

hogy nem lehet, csodák márpedig vannak! Nem egyszer volt már, hogy az orvos a már létrejött terhességet sem tudta elfogadni, mondván: nem lehet, aztán megszületett a baba!

Még hosszú évek múltán is sikerülhet, jóval a menopausa bekövetkezte után is. Csak szexuális kapcsolat nélkül lehetünk teljesen biztosak!

A férfiaknak sem hihetünk, ha papírjuk van róla, hogy spermájukban alig lézeng egy-két életképes hímivarsejt. Mint mondtuk: csak egy kell!

8. A fogamzásgátló tabletták veszélyesek (?)

Az igazság az, hogy egészségkárosító hatásuk elhanyagolható, főként, ha az élet más, mindennapi veszélyeivel hasonlítjuk össze. Dr. Elek Csaba bizonyítékul cseh orvosok számításait említi, akik kiszámolták, hogy Prágában az utcán sétálni harmincötször veszélyesebb, mint tablettával védekezni. A dohányzás 167-szer, a síelés 1,67-szer veszélyesebb. A legelső, nagy hormontartalmú tabletták okozta halálozás olyan gyakori volt, mint a nyaralások alkalmával előforduló vízbefulladás. A mai tabletták ennek a hatóanyag-mennyiségnek csupán töredékét tartalmazzák.

9. A fogamzásgátló tabletták rákot okoznak (?)

A kérdés megválaszolásához először is meg kell határozni, hogy milyen rákra gondolunk. A fogamzásgátlókkal kapcsolatban a női nemi szerveket és az emlőket fenyegető rákot szokták említeni.

A petefészekrák

A fogamzásgátlók a petefészek működését szüneteltetik. A petefészek működése közben a meg nem repedt tüszők vagy a sárgatest kóros átalakulása miatt kialakuló mindig jóindulatú ciszták száma jelentősen, 90%-kal is csökkenhet a petefészkek leállása miatt.

A valóban rosszindulatú rákos elváltozások valószínűségét a fogamzásgátlók ösztrogénkomponensüknek köszönhetően csökkentik, mintegy 60%-kal.

A méh rákjai közül a méhnyak- és méhtestrák különböző okokra vezethetők vissza.

A méhtestrák esetében kisebb a kockázat rendszeres havivérzés, és megfelelő mennyiségű progeszteron esetén. A progesztin-tartalmú fogamzásgátlók inkább megelőzik a méhtestrákot. Egyes adatok szerint a hormonális fogamzásgátlók a méhtestrák kockázatát a felére csökkentik.

A méhnyakrák és a fogamzásgátló tabletták közötti összefüggés vitatott. Először az USA-ban vált gyakoribbá a fogamzásgátló-szedés nyomán a méhnyakrák. A kapcsolat azonban csupán közvetett. Igazi összefüggés ugyanis az említett rák és a Humán Papilloma Vírus előfordulása között van, ami nemi élettel is terjed. A modern fogamzásgátlás könnyelművé tette a nőket (és férfiakat egyaránt), és sokkal gyakrabban váltottak partnert. Egyértelműen kimutatható, hogy minél több partnere van valakinek, annál nagyobb az esélye, hogy méhnyakrákban betegszik meg.

Nem árt még egyszer meggondolni, hogy a megfontolt elhatározás és a hűség egészségesebb, és a fogamzásgátlás célja a gyermekvállalás tervezhetősége, nem pedig a szexuális szabadosság. Emellett megjegyzendő, hogy a tablettaszedőket évente elküldik rákszűrésre, így ez a korán felismerhető és jól gyógyítható rák inkább kevesebb áldozatot szed a tablettával védekező nők körében.

Emlőrák

Bár az összefüggés nem kellően tisztázott, úgy tűnik, nem növelik a fogamzásgátlók az emlőrák kockázatát. A tabletták gesztagén-tartalmuknak köszönhetően csökkentik a masztopátia gyakoriságát, ami emlőrákká alakulhat.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mikor kell abbahagyni a fogamzásgátlót?
  • Nem gond, ha tabletta mellett esel teherbe
  • A XXI. század fogamzásgátlása
  • Forrás: HáziPatika.com