Terhesség

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének technológiája

Vajon kell-e tudnia a szülőnek, mi történik gyermeke köldökzsinórvérével? Nem kell ugyan vizsgáznia belőle, de ajánlott az alapos tájékozódás. A helyes feldolgozás a későbbi felhasználhatóság garanciája.
2013. November 02.

Nyitott ajtók mögött

Azután, hogy új emberke jött a világra, “kis doboz” érkezik a köldökzsinórvér-bank steril laborjába. A mintavételi készlet speciális tasakjába gyűjtött, friss köldökzsinórvért rejt, amit a bank központi laboratóriuma feldolgoz, hogy végül elmerülhessen a sejtelmesen gőzölgő, folyékony nitrogénnel feltöltött tartályba. Itt aztán “dermedten pihen” a felhasználásra várva, vajon szükség lesz-e rá.

Nem minden adag levett köldökzsinórvér kerülhet tárolásra, csak a megfelelő mennyiségű és minőségű, kellő sejtszámmal rendelkező őssejtminta. A teljes folyamat első és ebből a szempontból döntő első lépései valójában a szülőszobán történnek, ezért a szülőknek is érdemes mindjárt az elejétől figyelemmel kísérnie a köldökzsinórvér útját.

Újdonság a szülőszobában

A köldökzsinórvér levételére az őssejtbank által biztosított, speciális vérgyűjtő tasak szolgál, ebbe kerül a vér az előzőleg alaposan fertőtlenített köldökzsinórszakaszból. Nem ördöngösség, viszont körültekintést és gondosságot igényel, hogy a méhlepényben és a köldökzsinórban található vért legyűjtsék. A vért a köldökzsinór átvágása, de még a méhlepény megszületése előtt nyerik. A természetes szülés rendjéhez jól igazodik ez az időzítés, így a méhösszehúzódások is segíthetnek még több köldökzsinórvért kipumpálni. Annak sem kell aggódnia, akinek a gyermeke császármetszés segítségével jön világra, mert a steril gyűjtőtasak alkalmas a műtőben történő köldökzsinórvér vételére is. A vérvételt végző szakember ügyes keze és szakértelme sok millilitert menthet meg a jövő számára az értékes folyadékból.

A vér levétele után az orvos kitölti, és pecsétjével ellátja az azonosító nyomtatványt, amit szintén a mintavételi készletbe helyez. A köldökzsinórvért a telefonon keresztül értesített vérszállító szolgálat juttatja el a laboratóriumba. A speciális vérgyűjtő tasak alvadásgátló oldatot tartalmaz, ami biztosítja, hogy a levett köldökzsinórvér a laboratóriumba való érkezéséig kiváló állapotban maradjon. A gondosan lezárt tasakot legközelebb már csak biztonságos sterilfülkében nyitják ki.

Mennyi az annyi?

A felhasználás szempontjából a milliliterenkénti sejtszám a fontos, amit ilyenkor még nem lehet tudni, ezért a levett vér minden cseppjét meg kell menteni. A köldökzsinórvér laboratóriumba érkezésekor történik meg a minta minőségi és mennyiségi mutatóinak értékelése a nemzetközi előírások szerint.

Sejtszeparáció

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésének technológiája

A központi laboratóriumban zárt rendszerű, ultrasteril technika segítségével azonnal megtörténik a vérminta szakszerű feldolgozása. A köldökzsinórvérből kinyerik az eltárolandó őssejteket, a transzplantáció szempontjából értékes sejtek kultúrájában már most optimálisan biztosítva a megőrzendő őssejtek széles körű felhasználásának lehetőségét. A vörösvértesteket és a vérplazmát megsemmisítik. A vérminta feldolgozása azért is szükséges, mert a teljes vérmennyiségnek a tárolása a sejtek későbbi felhasználására nézve előnytelen. Összességében tehát sokkal jobb minőségű és biztonságosabb lesz az így feldolgozott köldökzsinórvér-készítmény, mintha az egészet lefagyasztanák.

Sejtszeparáció után

A mintákhoz a sejteket romboló jégkristályok képződését gátló védőoldatot és a sejteket életképesen tartó tápoldatot adnak pontosan meghatározott mennyiségben.

Számos ellenőrzés

A megsemmisítésre váró vörös vértest és vérplazma mennyiségből határozzák meg az esetleges bakteriális fertőzöttséget és végezhetik el virológiai vizsgálatokat is. A tárolásra előkészített minta sejtszámát és azok életképességét meghatározzák A vizsgálatok a minta minősítéséhez szükségesek, ezek alapján döntenek a megőrzés lehetőségéről.

Akkor kész, majd ha fagy

A tárolócsövek többszörösen biztosított azonosítással kerülnek a tárolóegységekbe. A mintával kapcsolatos minden szükséges információt a központi adatbankban tárolnak az orvosi titoktartás szabályai szerint. A tárolás -196 °C-on, folyékony nitrogénben történik, és a szerződés értelmében legfeljebb 20 évre szól, melynek meghosszabbítását a köldökzsinórvér-őssejtek tulajdonosa kérheti.

Forrás: HáziPatika.com