Terhesség

A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésével kapcsolatos tennivalók

A köldökzsinórvér levétele egyszerű, kockázatmentes és nem veszélyes sem az újszülött, sem édesanyja szempontjából. A gyűjtés rutinszerűen, néhány perc alatt elvégezhető. Az alábbiakban ismertetjük a köldökzsinórvér levételének és tárolásának lépéseit.
2006. November 08.
 1. Információk beszerzése

  Szinte a legfontosabb lépés az első, amely hozzásegíti a döntéshez, hogy alaposan tájékozódjon az interneten és telefonon a köldökzsinórvér tárolásával kapcsolatban. A szolgáltatás bármikor igényelhető a szülés megindulásáig.

 2. A szerződés

  A szolgáltatással kapcsolatos részleteket, a felelősségvállalás kérdéseit tartalmazó szerződésmintát a választott köldökzsinórvér-őssejtbank honlapjáról is letöltheti, vagy telefonon kérheti, s alapos áttanulmányozása, valamint a garanciák ellenőrzése és a kérdéseinek megválaszolása után megköthetik a szerződést. A szolgáltatást igénybevevők általában személyes találkozó keretében kötik meg a szerződést. Abban az esetben, ha nem tartanak igényt a személyes találkozás keretein belül történő részletes tájékoztatásra interneten keresztül, otthonról, kényelmesen is igénybe vehető a szolgáltatás.

 3. Szülészorvos vagy szülésznő

  Keresse fel és szülészorvosát vagy szülésznőjét, és feltétlenül beszélje meg vele azt is, hogy szeretné, ha a szüléskor levennék a köldökzsinórvért, mert feltett szándéka, hogy tároltatni kívánja.

 4. A levételhez szükséges készlet

  A szerződéskötéskor megkapja köldökzsinórvér levételéhez szükséges mintavételi készletet. Amint megkapta, azonnal készítse oda a kórházba magával vinni valók csomagjához.A mintavételi készlet mindent tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a szülész-orvosa levegye a köldökzsinórvért. A legfontosabb tartozékaként található benne egy steril vérgyűjtő tasak, és két jégakku, melyek az optimális konstans hőmérsékletet biztosítják a mintának, függetlenül a külső hőmérséklettől. A köldökzsinórvér-gyűjtő tasak már tartalmazza a megfelelő mennyiségű véralvadásgátló anyagot és az őssejtek megfelelő minőségét biztosító speciális anyagokat. A csomagban található továbbá a levétel menetének pontos leírása a vér levételét végző orvos számára.

 5. Szüléskor

  Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy vigye magával a mintavételi készletet, amikor a szülés előtt kórházba indul, és beérkezése után közvetlenül említse meg orvosának még egyszer levételi szándékát, majd adja át az ehhez szükséges csomagot.

 6. Előkészítés

  A szülőszobába érkező szakemberekkel még egyszer tisztázza, hogy előreláthatólag minden feltétel adott-e a köldökzsinórvér levételéhez. Ők lesznek ugyanis azok, akik végső soron elvégzik a levételt. Elképzelhető, hogy minden előzetes terv ellenére végül más fogja levezetni szülését, vagy bármely szülészeti váratlan esemény miatt mégis kizárólag az orvos döntése lesz, hogy lehetséges-e a köldökzsinórvér gyűjtése. Mindig az újszülött és az édesanya érdekét szem előtt tartva és csak a komplikációmentes szüléseknél nyílik mód a vérvételre. A természetes, szülőcsatornán keresztül való szülés mellett a császármetszés, ikerszülés, esetén is elvégezhető a köldökzsinórvér levétele.

 7. Szülés után

  A köldökzsinórvér-őssejtek megőrzésével kapcsolatos tennivalók

  Miután gyermeke világra jött, és elvágták a köldökzsinórt, a levétel csak azután történik meg, abból a köldökzsinór szakaszból, ami még összeköttetésben áll a méhlepénnyel. Az ajánlások szerint ekkor javasolt levenni a köldökzsinórvért. Más esetben a méhlepény megszületése után is végre lehet hajtani a köldökzsinórvér gyűjtését, de ezt mindig a szülészorvos dönti el, méghozzá a szülés menete szerint. Gyermekének mindkét esetben teljesen fájdalmatlan a művelet, és nem befolyásolja azt a gyakorlatot sem, hogy az újszülöttet az édesanyja kezébe adják, mellére, hasára helyezzék. A levételt követően azonnal értesítsék a 24 órás vérszállítási vonalon működő futárszolgálatot a köldökzsinórvér-bank által megadott telefonszámon.

 8. Szállítás

  A köldökzsinórvér-bank a lehető legrövidebb időn belül gondoskodik a vérminta szállításáról a kórháztól a központi feldolgozó laboratóriumig. A gyorsaságra, valamint a szállítás körülményeinek pontos betartására, így például az előírt hőmérséklet biztosítására azért van szükség, hogy az őssejtek életképesek maradjanak. A szállítás éppen ezért külön erre a célra kifejlesztett, a mintát állandó hőmérsékleten tartó készletben történik, mely folyamatosan biztosítja a köldökzsinórvér számára ideális szobahőmérsékletet.

 9. Feldolgozás

  A köldökzsinórvért a bankba való beérkezése után steril körülmények között legkésőbb a szülést követő 48 órán belül feldolgozzák. A laboratóriumban azonnal megtörténik a vérminta szakszerű feldolgozása; a köldökzsinórvérből kinyerik az eltárolandó őssejteket, a a transzplantáció szempontjából értékes sejtek kultúrájában, már most optimálisan biztosítva a megőrzendő őssejtek széleskörű felhasználásának lehetőségét. Az így nyert sejttömeget mélyfagyasztásra készítik elő.

 10. Mélyfagyasztás húsz éven át

  Csak a nemzetközi előírásoknak megfelelő köldökzsinórvér tárolható. A feldolgozott és -196 fokon tárolt sejtek mai tudásunk szerint évtizedeken át – gyakorlatilag korlátlan ideig – megőrzik életképességüket, és beültetésre alkalmasak maradnak.

 11. A tárolás igazolása

  A minta tárolása után kiállítják a bizonyítványt, mely igazolja az őssejtek tárolását. Mindez rendszerint 2-3 hónapot vesz igénybe a szülés után. A bizonyítvány tartalmazza azokat a kódszámokat, adatokat, mely alapján rendelkezni lehet az őssejtek felhasználásáról.

 12. Az őssejtminta visszahívása

  Az őssejtek felhasználása esetén a bank szervezi meg az őssejtminta transzplantáció helyszínére történő eljuttatását az Európai Unió határain belül.

Forrás: HáziPatika.com