Terhesség

A “lassú” császármetszés szinte már olyan, mint a természetes szülés

"Természetes császárnak" is szokás nevezni azt az új módszert, amelynek segítségével elkerülhetők a tradicionális császármetszéssel születő babákat gyakran érintő légzőszervrendszeri problémák, és az anya is gyorsabban felépül a szakemberek szerint.
2016. Május 17.

A “lassú” császármetszés szinte már olyan, mint a természetes szülés

A módszer lényege, hogy az orvosok hagyják, hogy az újszülött részben maga emelkedjen ki a méhből, ahelyett, hogy a segítő emeli őt ki onnan. Egy kis metszés történik a méhen, és kiemelik a baba fejét, majd hagyják, hogy a vállait ő maga dugja ki, akárcsak a természetes szülés esetén. Az eljárás segítségével nagyjából négy percig tart a születés, ezt követően a babát az anya mellkasára helyezik, ami segíti a kötődést.

A “lassú”, illetve “természetes császár” módszerét már több mint tíz éve felfedezték brit tudósok, a londoni University College Hospital szülészetén már számos esetben tesztelték a gyakorlatban is.

Jelenleg az Egyesült Királyságban négyből egy nő császárral szül, ez a szám 1990 óta a duplájára emelkedett. Világszerte nő a császárral születő babák száma, a szakemberek azonban szeretnék ezt a számot csökkenteni, mivel számos komplikációt hozhat magával.

A “természetes császár” módszere kompromisszumos megoldás lehet azokban az esetekben, amikor nem lehetséges a hagyományos szülés, de a császármetszés komplikációit csökkenteni szeretnék az orvosok.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress