Terhesség

Szülés császármetszés után

A császármetszések arányának drasztikus növekedése miatt előbb-utóbb az egynél több gyereket tervező nők legalább harmadánál felmerül a kérdés: hogyan tovább? Milyen legyen, milyen lehet a következő szülés?
2011. Július 31.

Legtöbbször az újabb császármetszés az automatikus és az orvos szempontjából mindenképp kevesebb kockázattal járó döntés. Ha azonban a páciens oldaláról nézzük, kicsit árnyaltabb a kép. A vizsgálatok, statisztikaelemzések egyértelműen azt mutatják, hogy a császármetszésnek gyakrabban vannak szövődményei, mint a császár utáni természetes szülésnek.

Miért kockázatos a császár utáni szülés?

Legelőször ezt érdemes tisztázni, mégpedig nem vélekedések, hanem tények alapján. A császármetszésnél jelentkező szövődmények zöme azzal függ össze, hogy nagy hasi műtétről van szó. Ezzel szemben a szülés természetes folyamat, amely megfelelő támogatás mellett legtöbbször simán lezajlik. Csakhogy mindent összevetve, időtartamát és fordulatait is figyelembe véve mégiscsak kiszámíthatatlanabb folyamat, mint egy húsz percet igénybe vevő rutinműtét. Nagyon sok függ attól is, hogy maga az anya mit érez biztonságosabbnak, kinek a véleményét fogadja el a sok közül. Kezdd tehát azzal, hogy tájékozódsz! Összegyűjtöttük számodra a legjobb kiindulópontokat, hogy elképzelésed megvalósulhasson!

Tudj meg róla mindent!

Kétórás tanfolyam Rákócziné Krämer Ágnes szülésznővel, ahol megtudhatod, milyen tényezőktől függ, hogy természetes úton szülhetsz-e, mekkora a komplikációk kockázata. A döntés meghozatalához ismerni kell mindkét módszer előnyeit, hátrányait, hiszen csak ezek birtokában válaszható ki az egyén számára legjobb megoldás.

Az előadás során a következő témakörökben szeretnének információkat adni anélkül, hogy bármelyik irányba befolyásolnánk a résztvevőket:

• A császármetszés indikációi

• A császármetszés gyakoriságát befolyásoló tényezők

• Az anya és az újszülött ellátása a császármetszés után

• A császármetszés hatásai

• A császármetszés szövődményei

• Várandósság császármetszés után

• Szülés császármetszés után: előnyök és rizikók

• A császármetszés utáni szülés etikai és jogi vonatkozásai

Vagy hasonló program az Életkör szervezésében.

Ismerd meg a sorstársak tapasztalatait!

Az elméleti ismeretek akkor kapnak igazán értelmet, ha konkrét történeteket ismersz meg. Erre itt találod a legjobb forrásokat:

A szülész véleménye

Történet egy dúla blogján

Amikor nem sikerült

Nekik sikerült

Angol nyelvű szüléstörténetek

Ha faros a babád, meg is lehet fordítani!

Az újabb császármetszés indoka néha az, hogy a baba faros, vagyis a feje helyett a popsija van lent, amikor a szülés megindul, vagy amikor már érettnek tekinthető a magzat. Tudsz arról, hogy külső műfogásokkal akár sikeres is lehet a megfordítás?

Bőséges szakirodalmi adatok

Általában a császár utáni természetes szülésrőlitt olvashatsz angol nyelven.

IGAZI ÚJDONSÁG: Három császár sem akadály, állítja az angliai szülész-nőgyógyász szakmai kollégium a legújabb vizsgálatok alapján. Három vagy több császármetszés után eddig automatikusan újabb császármetszést javasoltak, a legújabb adatok alapján azonban ez nem tűnik megalapozottnak: a komplikációk ugyanis nem a szülés módjával, hanem az előzetes császármetszésekkel vannak összefüggésben – ez is figyelmeztet arra, hogy hiába van szó rutinműtétről, számos később jelentkező hátránnyal, szövődménnyel is kell számolni.

Magánklinikán erre számíthatsz

A magánkézben levő intézményekre számos oknál fogva az országos átlagot jóval meghaladó, akár 50 százalék feletti császárarány jellemező. Másfelől, mivel mégiscsak magánklinikáról van szó, a páciens kívánságait is hajlamosabbak figyelembe venni, természetesen a szakma szabályai mellett.

Bővebben itt olvashatsz erről.