Terhesség

A legjobb éjszakai nassolnivalók a terhesség alatt

A babavárás idején nem ritka, hogy éjszaka a korgó gyomra miatt ébred a kismama. Mivel érdemes ilyenkor csillapítani az éhséget?
2021. Június 04.
A legjobb éjszakai nassolnivalók a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Amikor terjes vagy, az anyagcseréd nagyon felgyorsul, hiszen a testednek most már a növekvő babát is táplálnia kell. Ez pedig sok munkát jelent a szervezetednek, és éjszakai éhségérzethez is vezethet.

Caroline Thomason dietetikus, táplálkozási szakértő elmondta a romper.com portálnak, hogy amikor a kismama éjszaka enne valamit, valószínűleg a vércukorszintjének kell egy kicsit megemelkednie. “Ha az éjszaka közepén felébredsz, a vércukorszinted túl magas vagy túl alacsony lehet, attól függően, hogy mit ettél korábban. Így meg kell próbálni ismét stabilizálni – mondta.

Melyek a legjobb nassolnivalók éjszaka, amelyek segítenek a vércukorszint stabilizálásában? Érdemes kipróbálni például a következőket!

Sajt és sós keksz

Thomason szerint kevés olyan tökéletes páros van, mint a sajt és a sós keksz. Ez a nassolnivaló szénhidrát és fehérje kombinációja, ami segíthet a vércukorszint szabályozásában, és feltölthet, hogy utána újra aludhasson a kismama.

Alma és mogyoróvaj (vagy magvak)

Szintén egy remek szénhidrát és fehérje kombináció, ami népszerű lehet azoknál is, akik édesszájúbbak. Az alma jól jöhet akkor is, ha édességre sóvárgunk, de Thomason szerint önmagában fogyasztva nem biztos, hogy megfelelő. “A gyümölcs megnövelheti a vércukorszintet. A szénhidrátok ekkor nagyon gyorsan felszívódnak, aminek ismét (a vércukorszint) leesése lesz a vége. Az a kis protein segít megakadályozni, hogy gyorsan leessen, és stabilizálja” – magyarázta a dietetikus.

Görög joghurt

Thomason a gyorsan és könnyen emészthető nassolnivalókat javasolja, hiszen gyakran nem állunk készen egy nagyobb étkezésre az éjszaka közepén, miután aludtunk. Ilyen gyorsan elfogyasztható és emészthető étel a görög joghurt is, ami után ismét könnyen elaludhatunk.

Cottage cheese (vagy túró)

Szintén egy könnyen elfogyasztható étel, amit gyorsan be lehet kanalazni. Ráadásul nagyon könnyen emészthető is.

Savanyú uborka

“A terhesség alatti sóvárgással kapcsolatban készült néhány érdekes kutatás, amelyek szerint lehetséges, hogy emögött biológiai szükséglet áll” – magyarázta Thomason. Ilyen például a savanyú uborka, a savanyúság, ami után sokan sóvárognak a várandósság idején. A dietetikus szerint ez rendkívül sóban gazdag étel, és általában nem a legjobb sós ételeket választani, de a terhesség alatt növekszik a nátrium szükséglet is. Így ha valaki az éjszaka közepén éppen savanyú uborkát szeretne enni, a tanácsa az, hogy bátran tegye.

Csokoládé

A savanyú uborkához hasonlóan itt is valamilyen szükséglet állhat a háttérben. “A csokoládé, különösen az étcsokoládé gazdag magnéziumban és antioxidánsban. Néha éppen erre van szükségünk a terhesség alatt” – mondta a portálnak. Egy darabka étcsokoládé így szintén jó választás lehet éjszaka.

Sokan aggódnak amiatt, hogy nem baj-e, ha a terhesség idején éjszaka is esznek valamit. Thomason szerint azért akarunk ilyenkor nassolni, mert a nap folyamán nem töltődött fel megfelelően a szervezet. Az éjszakai éhség miatt tehát nem kell túlzottan aggódni. A kései nassolást meg lehet próbálni megelőzni is, ha nap közben ügyelünk a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásra.