Terhesség

A Listeria baktérium még -22 °C-on is képes túlélni, ezért kockázatos a fagyasztott gyümölcs fogyasztása terhesen

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, illetve a jégkrémek fogyasztása minden esetben jelent némi kockázatot a kismamák számára. De van jó hír is.
2023. Augusztus 12.
Fagyasztott gyümölcsök
Kép: Getty Images

A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök, illetve a jégkrémek fogyasztása minden esetben jelent némi kockázatot a kismamák számára. A Listeria monocytogenes nevű baktérium ugyanis még -22 °C-on is képes túlélni, és a felengedtetés hatására gyorsan szaporodásnak indul.  A nem megfelelően beállított, vagy használt hűtőkben már néhány óra alatt olyan mennyiségben szaporodhat el, ami egy legyengült immunrendszerű személynek, illetve kisgyermeknek és kismamáknak egészségügyi kockázatot jelent – olvashatjuk a Nébih Facebook-posztjában, amelyben olvasói kérdésekre ad választ a hivatal.

A jó hír, hogy a baktérium hőkezelés hatására gyorsan elpusztul: a hőkezelt, legalább 2-3 percig forró vízben párolt, főtt zöldségek így nem tartalmaznak fertőzést okozó Listeria baktériumot.

Többnyire biztonságosan fogyaszthatók a savasabb (pH4 alatti) gyümölcsök, például a meggy, mert ezekben a Listeria nem szaporodik, de például a sárgadinnyében fagyasztott állapotban is előfordulhat nagy számú baktérium.

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy egyéb, megbetegedést okozó kórokozókat is tartalmazhat a fagyasztott zöldség és gyümölcs, pl. a málnában, eperben találkozhatunk a súlyos hasmenést okozó norovírusokkal, illetve fagyasztott gyümölcskeverékben találtak már Hepatitis-A vírust is, ezért fogyasztásuk kellő körültekintéssel javasolt. A toxoplazma leginkább a fertőzött talajjal érintkező, friss, és nem megmosott gyümölcsökkel kerülhet be a szervezetbe, azonban alapos hőkezelés során, illetve -20°C-on tárolva két nap alatt elpusztul.

A gyártóknak jogszabály szerint, illetve saját hatáskörben kell meghatározni, hogy milyen időközönként ellenőrzik a mikrobiológiai paramétereket, de általánosságban elmondható, hogy nem minden tételt ellenőriznek minden lehetséges kórokozóra – figyelmeztet a Nébih, hozzátéve, hogy a hatóság kockázatértékelés alapján monitoring vizsgálatok keretében ellenőrzi az élelmiszereket, de természetesen ez sem jelenti az összes forgalomban levő tétel vizsgálatát.